Премиерът се похвали с 4.7% цигарена контрабанда и с акции в чужбина

Било удар срещу корупцията, чиито пари от десетилетия замърсявали политическата среда

Премиерът се похвали с 4.7% цигарена контрабанда и с акции в чужбина

Със спад на цигарената контрабанда у нас от 5.8 на сто през първото тримесечие на 2019 г. до 4.7 процента в края на юни, която се дължала на редица удари срещу незаконното производство и търговия на тютюневи изделия както у нас, така и в чужбина, се похвали премиерът Бойко Борисов. В сряда той традиционно участва в станалото редовно представяне на резултатите от извършван анализ на изхвърлените опаковки от цигари, за да се установи делът на нелегалните марки.

Според министър-председателя успехът се дължи на откритите четири фабрики за нелегални цигари, - "свалихме под пет процента контрабандата на цигари, а по същия начин се работи срещу незаконното производство и търговия с алкохол, горива, захар и месо". Разбиването на незаконните цигарени фабрики, една от които се оказа, че се държи от алкохолния бос Миньо Стайков, заради което той е в ареста, обаче се случиха през август, докато представените данни са до края на юни. 

Борисов акцентира върху това, че акциите срещу контрабандата вкарвали пари в бюджета и били "директен удар срещу корупцията, защото за подобни производства е задължително да има полицай, митничар, прокурор и, разбира се, политически чадър".  "Тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда“, каза още премиерът.

Сега отивам на Европейски съвет и там е хубаво да се отчете, че сме на първо място в Европа по ниското ниво на контрабандата и по брой заловени и осъдени трафиканти на хора, посочи още той и обобщи, че "контрабандата ощетява фиска на всяка страна, а нелегалната имиграция е огромен проблем за цяла Европа".

Борисов разказа още, че през последните няколко години страната ни е участвала и подпомогнала разкриването на 16 нелегални фабрики за цигари в Европа.

"Направихме изключително успешни реализации в чужбина с Европол и партньорски служби. Там изпращаха български заготовки - тютюн, консумативи. В Испания направихме няколко реализации – огромни фабрики за милиони евра. От 2016 г. 16 фабрики в Европа са реализирани по международния обмен и двустранното сътрудничеството между службите", разказа той. След това обясни как повече от година и половина са били преследвани разкритите последно цигарени фабрики, тъй като работели изключително конспиративно с работници от Молдова и Украйна. Като си свършели работата тези хора били връщани обратно в държавите си, а други се заемали с пласирането на незаконните цигари.

Прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум, продължи премиерът. "Можем да покажем и много филми за печатници за фалшиви евро. Не мога да не поздравя колегите от прокуратурата и от службите за това, че този път успяха да стигнат до тях, а всички тези фабрики за незаконни цигари са щета за бюджета. Компрометират марките и производството. Бяхме поели ангажимент да ги свалим под 5% и сега с тези 4 фабрики е ясно защото е така“, каза той и изрази очакване да се задържи това ниско ниво на контрабанда.

Според него принос за добрите резултати има и факта, че прокуратурата събира професионално доказателства, тъй като участва в процеса от самата разработка, до внасянето в съда, пряко наблюдение.

Борисов декларира също така запазване на политическата воля за борба срещу корупцията и контрабандата.

Стоиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт, допълни той и отчете присъствието на министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев, митническия шеф Георги Костов, шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и други. Той обясни и защо липсва номинираният за вътрешен министър главен секретар на МВР Младен Маринов - защото утре ще става министър, а днес е цивилно гражданско лице и нямал работа при тях. "В запас да го наречем е днес“, каза Борисов.

Според проучването, през второто тримесечие на годината най-високите нива на нелегалната търговия с цигари са в Хасково – 15.3%, Велико Търново – 13.3%, и Плевен, където е отбелязано и повишаване на контрабандата. Неин сериозен ръст се отчита и в Бургас и Ямбол, където съответно се е увеличила от 2.1 на 6 процента и от 1.3 до 5.3%.

Град Първо тримесечие 2018 г. Второ тримесечие 2018 г.
Велико Търново 10.7% 13.3%
Видин 6.0% 9.5%
Хасково 14.0% 15.3%
Бургас 2.1% 6.0%
Добрич 3.3% 6.0%
Пловдив 7.2% 7.7%
Ямбол 1.3% 5.3%
Плевен 9.5% 10.7%
Сандански 3.0% 4.0%


Най-съществен спад се отбелязва в незаконните продажби на цигари в Асеновград – от 18 на 8.6 на сто дял, в Свиленград – от 19 на 10 процента, и в Дупница – от 12 на 4%.

Град Първо тримесечие 2018 г. Второ тримесечие 2018 г.
Асеновград 18.0% 8.6%
Благоевград 14.5% 7.3%
Перник 14.7% 10.0%
Свиленград 19.0% 10.0%
Кюстендил 9.9% 5.3%
Монтана 8.0% 4.7%
Дупница 12.0% 4.0%
Димитровград 15% 12%
Пазарджик 7.3% 5.3%
Стара Загора 7.8% 3.5%


Запазва се тенденцията основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, са такива без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия. Най-разпространената такава "марка" са цигарите “Комплимент”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?