Премиерът се възхити от Перперикон и обясни защо няма да има пари за укрепване на свлачището в с. Сипей

Премиерът се възхити от Перперикон и обясни защо няма да има пари за укрепване на свлачището в с. Сипей

"Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята. Не знае каква перла има България. Истинско бижу”. Това се закани да напише в страницата си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов след като изкачи върха на скалния град на траките. Той и придружаващите го тима министри – на земеделието Десислава Танева, на екологията Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски, шефът на фонд "Земеделие” Румен порожанов, народните представители Цвета Караянчева и Дилян Добрев, областният управител на Кърджали Илия Илиев, заместник-министри, останаха очаровани от мащабите на археологическия обект.


За разкопките в Перперикон през тази година са отделени 180 хил. лв., а 40 хил. лв. - за поддържащи дейности.

"Това, което професор Овчаров е поискал, всичко вече му е преведено, на общината, на кмета, за да могат да работят през годините спокойно”, каза премиерът. Той се ангажира след приключването на разкопките на Перперикон, "каквото е необходимо, да бъде направено”, включително и да популяризира обекта пред Европейския съвет и премиерите на Европа, и по възможност да ги доведе тук.


"Това просто е извънземно място. То е на 7 000 години. Не 7 века, а 7 хиляди години, невероятна история”, не спря да се възхищава Борисов.

"Сега знаете правим и в Търново, и в много други места. Имайте предвид, имаме огромни маси от експерти, специалисти, туристи, археолози и тук в този регион и в Ивайловград имаме 3-4 страхотни обекта”, посочи той. И допълни, в това място са събрани много култури.

Борисов, който стана първият български премиер, изкачил се на Перперикон, получи от изпълнителния директор на сдружение "Перперикон-Мелпомена” Петър Савчов почетния знак "Сребърен Перперикон” за приноса му към развитието на скалния град.

Борисов обеща осветителните тела по алеите там да светнат в най-скоро време.

На този етап правителството няма да отпусне исканите от община Кърджали над 9 милиона лева за свлачището в село Сипей, информира премиерът. Причината е липсата на гаранции, че укрепената територия ще издържи на ново раздвижване на земните пластове.


Свлачището в Сипей се появи след обилните валежи през зимата. Разруши пет къщи и засегна десетки други. Активизира се заради преовлажняване на бентонитовите глини, върху които е построено селото. След месец се появи друго свлачище, което застрашава 16 къщи.

Геолози препоръчаха спешно укрепване, но премиерът не е склонен да дава пари за това: "Девет милиона лева, за да направим стена и след една година да тръгне и стената надолу и още 9 милиона. За 9 милиона ще направя блок в Кърджали, където ще е обзаведен по най-добрият начин и ще живеят прекрасно".


Според експертите от Минно-геоложкия университет няма гаранции, че укрепването ще бъде трайно.

"Ако ми гарантират минно-геоложките специалисти, че ако изсипем 9 млн. за една подпорна стена за 20 къщи, да ги търся. Те казват: Сега ще я направим, а догодина ще тръгне стената. Не сме виновни, че е направена там къщата, че да е подвлече свлачището", каза Борисов.

Той постави въпроса защо къщите са върху свлачище и направени ли са необходимите изчисления и сондажи преди построяването им.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?