Заради безпрецедентната криза с Търговския регистър

Премиерът се закани да махне шефката на Агенцията по вписванията

До октомври държавата ще подготви тройно осигуряване на важните данни срещу 800 000 лв

снимка БГНЕС

"Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени", обяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов.

Става дума за ръководителката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, отговаряща пряко за Търговския регистър, който е част от агенцията.

"Немалко пари и немалко инвестиции са направени там (в Търговския регистър – б.р.). На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа", допълни Борисов и обясни, че няма как да има загуба на данни от системата.

Търговският регистър блокира напълно миналия петък, но сериозни смущения в работата му се появиха три дни преди това. Зорница Даскалова засега не може да отговори на въпроса кога регистърът ще заработи с пълната си функционалност. В сряда можеха да се правят онлайн справки за актуално състояние, а от четвъртък и справки по ЕГН. Очаква се в петък държавната администрация да може да прави автоматичните справки, които са необходими за оборота на документите.

Цялата криза възникна заради четири дефектирали диска с 25 терабайта данни. Макар че това количество информация не е трудно за обработка, съхранение и репликация по съвременните стандарти, целият регистър блокира и вече една седмица не може да бъде рестартиран.

Преди ден Зорница Даскалова отхвърли възможността да подаде оставка. Тя обясни, че трябва да остане и да координира институцията, за да се преодолее кризата. Шефката на агенцията каза, че такива сривове могат да се случат на всеки, че "никой не е застрахован" и т.н. Преди да стане шеф на Агенцията по вписванията Даскалова бе член на Комисията за защита на конкуренция и е свързвана с Делян Пеевски.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи в четвъртък, че октомври тази година ще е готово единното държавно хранилище за ценни данни, в което ще има резервни копия на информацията от всички регистри. Проектът ще струва около 800 000 лв.

С парите ще се създаде масив от един петабайт (1000 терабайта), който ще е физически разположен на едно или повече места. Пред бТВ Дончев сравни хранилището с трезор, в който всяка институция ще има свой своеобразен сейф. Идеята за създаването на хранилището се роди заради проблемие на Търговския регистър.

Важното в случая обаче е, че Агенцията по вписванията има резервни сървъри, на които да държи информацията. Въпросът е колко често тази информация е била репликирана на второто място, за да бъде възстановена. Томислав Дончев обясни, че идеята за държавното хранилище е да се направи тройно подсигуряване на данните.

Христо Иванов: Даскалова и "Лирекс" да се отстранят от Търговския регистър

По-рано през деня бившият правосъден министър Христо Иванов призова Даскалова да бъде отстранена от длъжност заради безпрецедентния срив на Търговския регистър. По думите му премирът Бойко Борисов трябва да гарантира, че кризата ще бъде решена бързо, а не случаят да се "замете", както досега. Той поиска отговорност да поне и фирмата, която поддържа регистъра - "Лирекс". По думите му тя също трябва да бъде отстранена.

"По наше време ръководството на агенция в края на всяка седмица проверяваше системата, както и дали се е копирала информация. Външна фирма направи цялостен анализ и направи множество препоръки. Абсолютно целият процес беше анализиран. Имаше две резервни хранилища… Аварията е резултат или от умишлено, или от недоглеждане, или от немарливост", коментира Иванов пред бТВ.

Той каза, че "хората трябва да си проверят фирмите, в момента няма гаранции за нищо. Става дума за огромни суми". Преди два дни Иванов призова премиера да свика Съвета по сигурността към Министерския съвет, тъй като ситуацията представлява риск за националната сигурност.

Христо Иванов, който е съпредседател на "Демократична България", смята, че основният проблем при функционирането на Търговския регистър е, че липсва централна инфраструктура, която да гарантира редовна проверка на сигурността.

Проблемите с Търговския регистър затрудняват нотариалните сделки и банковото кредитиране, когато в тях участват фирми. Експерти предупреждават, че има риск от санкции към фирмите, защото липсата на Търговски регистър им пречи да изпълнят някои законови изисквания. Към момента всички компании и адвокати, които се опитват да внесат своята информация, не могат да направят това в законоустановените срокове, което води до санкции.

В Търговския закон има предвидени срокове за внасяне на промените, свързани с търговските дружества. Неспазването на тези срокове се санкционира.

Споделяне

Още по темата

Още от България