Премиерът се закани уклончиво на финансовия надзор

През лятото започва процедура за смяна на Искров

Владислав Горанов и Стоян Мавродиев. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че процедурата за смяна управителя на БНБ Иван Искров ще започне през юни -юли и въпреки убеждението му, че Искров носи лична отговорност за срива на КТБ, парламентът ще дочака края на мандата му през октомври т.г. В изказване пред представители на Американската търговска камара в петък Борисов коментира и Комисията за финансов надзор (КФН), където според него "ситуацията е по-различна", но ако се установят нарушения, "никой не би пожалил никого".

"Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност за КТБ и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставка. Считам, че той дължеше на обществото подаването си на оставка", каза Борисов и допълни, че евентуалното предсрочно освобождаване на Искров би било законово нарушение.

"Години наред БНБ беше символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър", коментира още Борисов.

"Що се касае до КФН ситуацията там е по-различна. Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление, в много сфери сме прави. Вчера и с Радан Кънев говорих на тази тема", заяви Борисов.

Преди ден Радан Кънев поиска от името на Реформаторския блок оставките и на Искров, и на председателя на КФН Стоян Мавродиев, тъй като са фактори за дестабилизация във финансовия сектор. ГЕРБ и ДПС обаче координирано защитиха действията на КФН и дори отправиха упреци към пенсионни дружества, внесли сигнал в КФН за съмнителни сделки на други четири пенсионни дружества.

Борисов каза, че до две седмици КФН трябва да даде отговор на въпросите, които парламентарната комисия е задала.

"Надявам се там, да не се натъкваме на същото, като в БНБ. Установят ли се нарушения и в КФН, мисля, че никой не би пожалил никого, след това, което се случи в КТБ. Повече държавата няма ресурс да плаща, нито хората имат търпение. Компромис с никого не би трябвало да се прави. Във финансовата институция трябва да се пипа, след като си установил нещо внимателно, не бива да се предизвикват и сътресения", продължи министър-председателят, който отдавна алармира за нарушения в пенсионни фондове, но в същото време няма претенции към надзора, извършван от КФН.

"Ще си довършим работата докрай, за да гарантираме на хората, че всичко там е наред, където е наред, а където не е, ще се вземат мерки. Не мога да съм спокоен, че нещата са брилянтни. Считам, че са обезпокоителни и трябва да направим необходимото", допълни още Бойко Борисов, уточнявайки, че разбрал това от разговор с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

В четвъртък Мавродиев обясни, че няма да подава оставка, тъй като комисията е "перфектна" и "пунктуална" в работата си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?