Премиерът се застъпил за човека на Първанов, но генералите били против

Премиерът се застъпил за човека на Първанов, но генералите били против

Премиерът Бойко Борисов заяви в събота, че се надява президентът Георги Първанов да подпише указите за повишаване в звание на висши военни, въпреки, че не е удовлетворено едно от неговите предложения.

Борисов заяви, че лично се е застъпил за повишаването на един генерал, за когото имало спор.

В петък стана ясно, че Първанов блокира висшите назначения в армията заради отказа на Ангелов да включи в списъка лансиран от президента за повишение човек. Според запознати става въпрос за Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност.

По думите на Борисов макар, че се е застъпил за човека на Първанов, генералитетът е бил категорично против тази кандидатура. "В същото време не искам да се налага със сила това, което съветът на генералите е решил", каза премиерът.

Преди ден министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че е бил против това предложение и то е било обсъдено на извънредно заседание на Съвета по отбраната, където девет души са били против  и само двама са го подкрепили. Затова във втория вариант на предложението за повишаване в звание на висши военни, името на лансирания от Първанов човек, не е попаднало. Ангелов се съобразил с други предложения на държавния глава и ги отразил във втория вариант на списъка. Президентът обаче върнал целия пакет от 21 предложения.

Борисов съобщи,  че е разговарял четири пъти за спорната кандидатура с министъра на отбраната Аню Ангелов. "Надявам се както аз го приех, така да го приеме и президентът", каза Борисов.

По-рано в събота Аню Ангелов съобщи във Варна, че очаква отговор от президента Георги Първанов по втория вариант на предложенията за повишаване в звания на висши военни. Ангелов изрази готовност за среща с Първанов и дори заяви, че го е търсил няколко пъти по телефона и всеки момент очаквал той да му се обади.

Министър Ангелов допълни, че силно се надява да няма прецедент, в който да не се приемат предложенията за повишаване в звания, назначения и освобождаване от длъжност на офицери от Българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от България