Премиерът: Шест-седем фонда искат земята, но ние сме за арендаторите

Премиерът: Шест-седем фонда искат земята, но ние сме за арендаторите

Шест-седем крупни фонда искат да изкупуват земята, а ние сме се съобразили с искането на арендаторите, на хората, които реално обработват земята. Това каза пред журналисти в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов, попитан дали ще се редактират промените в законите за земеделската собственост, които предизвикаха остър сблъсък в парламента и обвинения към управляващите в лобизъм.

"Точно обратното, лобистите са тези, които говорят, че ние сме вкарали лобистки текстове", заяви премиерът. Той посочи, че земеделската земя трябва да бъде на земеделците, а “където е пущиняк“ да се изграждат ветропаркове или соларни паркове. Премиерът коментира темата след откриването на финалния етап на Седмото европейско състезание "Най-добра студентска компания на Европа 2010", организирано от "Джуниър ачийвмънт".

По-рано същия ден председателят на парламента Цецка Цачева защити същата теза в интервю пред бТВ. "Лобистът вика дръжте лобиста. Целта на правителството е да няма пустеещи земи, спорният текст не е противоконституционен", каза Цачева, защитавайки поправката, която задължава собствениците да предлагат нивите си първо на арендатор, който ги е работил поне 4 години.

Председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева (ГЕРБ), която е един от авторите на законовата промяна, заяви, че интересът на държавата е земеделската земя да се работи ефективно.

"Този закон дава преимущества на арендаторите, които имат дългосрочни договори и са доказали добрата си работа", каза тя. Танева опроверга твърдението, че законът е лобистки. "Холдинг "Мелвест", на който съм била член на Управителния съвет, е член на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, която е единствената браншова организация, която е против този текст на закона. Така че не мога да бъда обвинена в конфликт на интереси!", изтъкна тя.

Автор на спорната поправка е Националната асоциация на зърнопроизводителите, в която участват всички големи наематели на земи.

Преди месец Асоциацията на фондовете изпрати декларация до всички партии в парламента, като се обяви срещу спорния текст. Фондовете освен това призоваха всички собственици да не сключват дългосрочни договори с арендаторите, за да не паднат в капана и да не станат зависими от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?