Премиерът ще говори пред ПАСЕ на 3 април, докато тече дебатът за Ирак

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски ще направи изказване в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ на 3 април, точно когато депутатите ще дебатират кризата в Ирак и ще говорят за положението на децата в държавните институции, съобщи БНР.

Днес в Струсбург се откри пролетната сесия на ПАСЕ по време, на която ще се осъществи посещението на българския премиер. Председателят на ПАСЕ Петер Шидер отбеляза при откриването на сесия, че трябва да бъде разгледано игнорирането на резолюцията за Ирак от много от държавите членки на Съвета на Европа и от САЩ, които имат статут на наблюдател към организацията. През януарската сесия ПАСЕ прие резолюция за Ирак.

Според Шидер, по щастливо стечение на обстоятелствата дебатът по Ирак в четвъртък ще бъде прекъснат от обръщението на премиера на Блъгария и това ще даде възможност за допълнителна обмяна на мнения по въпроса.

След решение на бюрото на Асамлеята от тази сутрин, изненадващо в дневния ред на сесията беше включен доклад, придружен от проект за резолюция от името на комисията по социалните въпроси, здравеопазване и семейство, който разглежда положението на децата, изоставени в институциите и по специално в България, Румъния и Русия.

В рамките на сесия ще се състои официалното приемане на Сърбия и Черна гора в Съвета на Европа, с което държавите членки стават 45.

По време на визитата си в Страсбург, която започва на 2 април, премиерът ще има срещи с председателя на ПАСЕ Петер Шидер, с генералния секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер, с министъра на външните работи на Малта и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа Джо Борг, с председателя на Европейския съд по правата на човека Луциус Вилдхабер, със секретаря на Европейския съд по правата на човека Пол Махони и с кметицата на Страсбург Фабиен Келер.

В делегацията са включени заместник-министърът на външните работи Петко Драганов и говорителят на правителството Димитър Цонев. Симеон Сакскобургготски ще даде пресконференция в зала 1 на Двореца на Европа на 3 април.

Споделяне

Още от България