Премиерът ще говори с Меркел за отказа на RWE от “Белене“

Премиерът ще говори с Меркел за отказа на RWE от “Белене“

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря в четвъртък с германския канцлер Ангела Меркел за отказа на немския концерн RWE от участие в проекта за строеж на АЕЦ "Белене", съобщи самият Борисов в сряда при откриването на логистичен център в Столник.

Така той индиректно потвърди носещите се от две седмици неофициални информации, че немската компания , която през декември 2008 г. подписа акционерно споразумение за придобиването на 49 на сто от ядрения проект, е решила да се откаже от дял в атомната централа.

Според немски издания RWE се оттегля от стратегическото партньорство с НЕК заради увеличаващите се разходи по АЕЦ “Белене“, както и заради намерения на оформящата се нова власт в Германия да възстанови част от собствените атомни мощности, което променя значително политиката на енергийната компания. Въпреки отричанията и на официалните лица от RWE, и на Борисов, който преди дни заяви, че немците остават в проекта “от чувство на отговорност“, усещането, че се търси подходящ начин за изход от положението, се засили. Сами преди два дни пък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че немците нямат никакъв регламентиран ангажимент към проекта и всеки момент могат да се оттеглят от него.

Близо година продължиха разговорите за подписването на основния договор между НЕК и RWE за прехвърляне на акциите. Забавянето дойде най-вече от обсъждането с руския изпълнител “Атомстройекспорт“ (АСЕ) как да се изчислява оскъпяването на проекта, който за ядрената част има подписан договор с АСЕ за 3.997 млрд. евро с възможност за индексация на сумата.

"Моите претенции към RWE са, че сега искат да се откажат, а не месеци или година по-рано, когато са правели забележка и то два пъти са настоявали пред Станишев да не харчат пари по този проект, но това е правено и те тогава са си затраяли", коментира премиерът.

“С начина, по който е работила тройната коалиция, и по който е действано с АЕЦ “Белене“ всяка нормална компания би се отказала, заяви Борисов.

Отказът на RWE от участие в проекта фактически утежнява предстоящото решение на правителството за ново структуриране на финансирането на проекта. Намеренията на

Трайков са да се обяви конкурс за инвеститори в част от държавния дял, за който досега се приемаше, че е 51 на сто. Финансовият министър Симеон Дянков преди ден заяви, че се повече от двама инвеститора имат интерес към участие в проекта с 30 на сто.

При новото положение на държавата ще ѝ се наложи да търси желаещи за около 80 на сто, ако остане вариантът със задържане на около 20 на сто от проекта за НЕК.

Досега само Русия официално е заявила, че има интерес към целия държавен дял или част от него.

Официален отказ на инвеститор като RWE от ядрения проект обаче не е добър сигнал към останалите вложители.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?