Хиляди поискаха оставката на ръководството на Федерацията по волейбол

Премиерът ще говори със Стойчев, след като Пранди отказа да води волейболните национали

След Казийски и Андрей Жеков се готви да напуска

Премиерът ще говори със Стойчев, след като Пранди отказа да води волейболните национали

Италианският треньор Силвано Пранди отказа да стане треньор на българския мъжки национален отбор по волейбол. Във вторник стана ясно още, че след звездата на тима Матей Казийски и титулярният разпределител на отбора Андрей Жеков също обмисля възможността да напусне тима в знак на протест срещу уволнението на треньора Радостин Стойчев.

На този фон вечерта от Министерския съвет съобщиха, че в сряда сутринта премиерът Бойко Борисов ще говори със Стойчев за "състоянието и взаимоотношенията" в отбора.

Борисов редовно се намесва в работата на спортните федерации. Стойчев съобщи наскоро, че е искал да подава оставка по-рано, но е бил разколебан от премиера. Преди два дни членът на управителния съвет на волейболната федерация Борислав Кьосев пък каза, че крайното решение щяло да бъде взето от "големите началници" - премиерът Бойко Борисов и спортният министър Свилен Нейков щели да имат "последната дума" дали Стойчев да остане треньор или не.

В крайна сметка Стойчев бе уволнен, като разбра за отстраняването си след медиите. В момента в социалните мрежи хиляди подкрепят призивите за завръщането му в отбора и отстраняването на шефовете на волейболната федерация.

Не се изключва възможността премиерът да се опита да върне Стойчев в отбора и да удовлетвори искането на феновете.

Пранди отказа заради липсата на "минимални условия"

Силвано Пранди получи покана от управата на Българската федерация по волейбол (БФВ) да поеме отбора на мястото на Стойчев, който беше освободен през почивните дни след загубата от Германия с 1:3 гейма на полуфиналите на квалификационния турнир за Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

"Пиша това прессъобщение, за да информирам, че взех необратимото решение да отклоня поканата на БФВ да бъда треньор на мъжкия национален отбор. След няколкото дни, през които обмислих, си дадох сметка, че липсват минимални условия за взаимодействие и взаимно единомислие, което не ми позволява да упражня по разумен начин моята работа. Благодаря на всички, които се обърнаха към мен с признание и пожелавам на българския национален отбор моето най-сърдечно "in bocca al lupo" (бел ред. "на добър час") за бъдещите им срещи. С уважение Силвано Пранди", се казва в съобщението, изпратено до БТА.

Капитанът на националния отбор Владо Николов пък съобщи, че освен звездата на отбора Матей Казийски и Андрей Жеков мисли дали да не напусне.

"Неприятна ситуация се получи с неяснотата около Матей и Андрей. Всички ние и аз като капитан на България трябва да запазим целостта на отбора, защото на всички е ясно, че заедно сме по-силни и, ако искаме да побеждаваме, трябва да сме обединени. Не знам дали аз съм човекът, който трябва да ги убеждава да останат в националния ни отбор. Стимулът са милионите фенове и многото хора, които ги обичат. Аз съм само един приятел и съотборник. След няколко месеца няма да бъда в отбора, така че ако те не го направят за себе си, заради възможността да отидат на Олимпиада и заради многото фенове и любители на волейбола, които ги обичат, не смятам, че аз ще успея да ги убедя“, каза Владо Николов пред gong.bg.

Хилади подкрепят Стойчев във Фейсбук

Междувременно уволнението на Радостин Стойчев предизвика масово недоволство и хиляди хора се включиха в групи в негова защита в социалната мрежа Фейсбук. В групата “Против уволнението на Радо Стойчев“ до вторник следобед се бяха включили над 4600 души.

“Създадохме тази група с цел да изразим своята подкрепа към Радостин Стойчев и да изкажем недоволството си от неуважителното отношение на Българската федерация по волейбол (БФВ) към треньора. Нека се обединим срещу своеволията на Данчо Лазаров и компания и да се опитаме да помогнем за развитието на българския волейбол“, посочват създателите на групата.

Около 1700 пък участват в групата "ЗА Радо Стойчев. Ние искаме оставката на членовете на управителния съвет на БФВ!". Участниците в групата с по-малко участници вече се призовават да се прехвърлят към другата.

В Интернет е започнала и петиция с искане за оставката на Данчо Лазаров от поста президент на федерацията по волейбол, както и оставките на всички членове на Управителния съвет на федерацията.

"Докога Българската федерация по волейбол ще си позволява да унижава публично селекционерите на националния волейболен отбор на България? Защо най-успешният български треньор по волейбол бе принуден да изживее подобен срам, а въпросните г-да Лазаров и Ганев не намериха нужния морал да му го съобщят лично? Защо бе взето решение за смяна на националния селекционер Радостин Стойчев преди най-важните турнири за националния отбор - допълнителната световна квалификация за олимпийските игри и финалите на Световната лига? Защо се генерира изкуствено напрежение в националния отбор, което може да доведе до негативни последици за класирането му за олимпийските игри в Лондон след броени месеци", се казва в петицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт