Премиерът ще наблюдава лично ведомството на Овчаров и може да му удължи отпуска

Премиерът ще наблюдава лично ведомството на Овчаров и може да му удължи отпуска

Премиерът Сергей Станишев е подписал в сряда молбата за 10-дневен неплатен отпуск на министъра на икономиката Румен Овчаров, която той подаде същия ден, но ще “прецени допълнително” дали да удължи този срок, в зависимост от разследването по мегаскандала. След заседанието на Изпълнителното бюро на партията Станишев съобщи още, че ще наблюдава лично работата на Министерството на енергетиката и икономиката (МИЕ), а функциите на Овчаров временно поема зам.-министърът от квотата на БСП Анна Янева.

Той отрече при него да има депозирана оставка на Овчаров, каквито слухове се носеха. По-рано в сряда от МИЕ съобщиха, че Овчаров излиза в отпуск за 10 дни, което означава, че планира да се върне на работа веднага след евроизборите на 20 май.

“България се нуждае ясни правила, държавата трябва да си е държава, а не инструмент на частни интереси и именно това е основният мотив да реша лично да наблюдавам дейността на МИЕ”, каза Станишев. По думите му вече се появили спекулации и версии “кой от кой бизнес кръг би бил министър и зам.-министър” във ведомството на Овчаров.

Според Станишев има “съвсем реална опасност” от дестабилизация на страната, но в тройната коалиция ясно разбират своята отговорност и няма да позволят това да се случи. Премиерът и лидер на БСП обяви готовност за свикване на политсъвета на коалицията и преди изборите, но имало чисто технически затруднения, тъй като и той, и Сакскобургготски, и Доган били с натоварен предизборен график.

“Конкретни икономически интереси” зад сблъсъка

Станишев е получил постфактум подкрепа от ИБ за решението с отпуска на Овчаров и отстраняването на двама зам.-министри, което обяви в събота.

Зад скандала се крият “конкретни икономически интереси”, каза той, но не ги назова.

Миналата седмица Овчаров каза, е атакуван от кръгове в БСП, свързани с Държавна сигурност, които източвали държавата, но той им спрял кранчето.

В неделя президентът Георги Първанов каза, че не допуска партийни противоречия на икономическа основа и ако има нещо, то е “в личен план”.

В сряда Станишев обясни, че става дума за разпределението на милиардите от ЕС.

“Предстои България да усвоява много големи ресурси от европейските фондове, в страната влизат огромни ресурси като инвестиции и е естествено различни икономически кръгове да търсят реализация, смятайки, че техният достъп до властта под една или друга форма, ще им помогне да решат своите бизнес проблеми”, заяви премиерът.

След това декларира, че нито той, нито партийното ръководство няма да бъдат “инструменти за нечии, чийто и да било икономически интереси”, както за настоящия скандал, така и за други. Станишев обаче отново не пожела да каже чии интереси визира.

На петия ден от обявените решения за отпуска на Овчаров и уволнението на двама заместник-министри той не даде повече обяснения за мотивите си.

Заяви, че не е виждал данни от специални разузнавателни средства (СРС), за да ги прецени. “Мислех, че в тази ситуация беше необходимо министър-председателят да вземе ясни и решителни действия”, допълни той.

За зам.-министъра на икономиката и член на ВС на БСП Корнелия Нинова “имаше сериозни обвинения от ръководителя на НслС, като той е изпратил и до мен обяснително писмо във връзка със СРС-тата, които съществуват”, каза Станишев.

За другия уволнен зам.-министър – Делян Пеевски от квотата на ДПС - каза само, че към него бяха отправени сериозни обвинения.

Той не е отстранил Овчаров, тъй като “не би трябвало да се жертва някой само на базата на думи, а трябват конкретни факти”. До този момент имаме само това, че Румен Овчаров е заплашвал шефа на следствието, допълни премиерът. Подчерта, че ако министърът подаде оставка, това би означавало “признаване на вина”.

“Има сериозен тежък проблем в НслС, ръководителят ѝ излезе в отпуск, за да не възпрепятства разследването. Няма начин един министър да възпрепятства едно разследване”, коментира Станишев, като уточни, че формално нямало нужда Овчаров да излиза и в отпуск, но това било направено да се покаже политическата воля за прозрачно разследване.

Неофициално се твърди, че Овчаров, който до последно се опъваше за каквото и да е отстраняване, всъщност е подал оставката си на Станишев и той предпочел варианта с отпуска. Държейки оставката, премиерът можел по всяко време да се произнесе по нея, твърдят запознати.

Междувременно УС на “Булгартабак” се събра в сряда да разгледа анализите за състоянието на дружествата в холдинга, който е сред “ябълките на раздора” между БСП и ДПС и между основните участници в гръмналия скандал.

По отношение на “Булгартабак” премиерът заяви, че е обезпокоен, че с влизането на България в ЕС дружеството започва да губи позиции на пазара. “Трябва да се търси решение, което е отговорно пред отрасъла, пред фирмата, за да може да гарантира нейната конкурентноспособност”.

От МИЕ съобщиха, че функциите на освободения зам.-министър от БСП Корнелия Нинова, която бе председател на бордовете на “Булгартабак холдинг” и на Пловдивския панаир, ще бъдат поети от зам.-министър Лъчезар Борисов от квотата на НДСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?