Премиерът ще продължи да целува ръка на владиците от ДС заради Началника

Премиерът ще продължи да целува ръка на владиците от ДС заради Началника

Министър-председателят Бойко Борисов похвали патриарх Максим, че не е бил агент на ДС, и обясни, че ще продължи да целува ръка на владиците в църквата, въпреки че са били съпричастни с репресивния апарат, “заради Началника”. Това стана ясно от думите на премиера в интервю за вестник “24 часа”.

Премиерът определя като "малко цинично" изявлението на митрополит Калиник, който, искайки извинение за агентурното си минало, подчерта библейския постулат: "Всяка власт е от Бога." Той допълва, че неговото лично отношение към владиците вече няма да е същото:

"Ще им целувам ръката заради църквата и вярата в Господ. В края на краищата, щом Началникът ги е допуснал, и аз като този владика го приемам за даденост. Но явно в един момент Началникът е казал да дойде такава власт, която да им извади досиетата на всички и миряните да си направят изводите."

"Хубавото е, че патриархът не е бил сътрудник. Но във всички случаи това ще повлияе на хората, убеден съм. Аз самият по друг начин ще ги гледам тези владици",  коментира Борисов оповестения от Комисията от досиетата факт, че 11 от 15-те членове на Светия синод на Българската православна църква са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Борисов посочва, че е чувал "за двама-трима", свързани с комунистическите служби, но се изненадал, че толкова много представители на висшия клир са имали отношения с тях.

По думите му жалкото било, че разсекретяването на досиетата и огласяването на информацията за миналото на владиците е станало тъкмо, когато българите са се консолидирали около църквата и нещата около нея са се успокоили.

Очаква се тази седмица Светият синод да излезе с позиция за агентурното минало на мнозинството от членовете на органа. По-рано днес отец Инокентий, който ръководеше алтернативния синод, призова да се свика нов Църковно-народен събор, за да освободи църквата от митрополитите с агентурно минало.

Според Борисов досиетата на клира са илюстрация защо държавата 20 години все е в преход. "Димитър Иванов (последният шеф на Шесто управление на ДС – бел. ред.) преди време ми призна: "Как те изпуснахме тебе навремето, всичко гледахме, но в пожарната никой не се е сетил да погледне." Заклевам се, че той ми го е казвал", разказва премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?