Премиерът ще става "почетен доктор хонорис кауза"

Премиерът ще става "почетен доктор хонорис кауза"

Президентът на Европейския политехнически  университет в Перник Тошко Кръстев ще предложи на академичния съвет на най-младото висше учебно заведение премиерът Бойко Борисов да бъде избран за първия почетен доктор хонорис кауза. Премиерът бе в събота в Перник, където с негова подкрепа и по решение на Народното събрание още от тази есен се открива висшето учебно заведение, съобщава БТА.

Заедно с премиера в Перник бе и министърът на образованието, младежта и науката доц. Сергей Игнатов. Премиерът получи като подарък почетния знак на университета.

От ръководствното на университета се обърнаха към премиера с молба за съдействие за облекчен визов режим на бъдещи студенти. Университетът ще приеме първите 350 студенти още в началото на тази учебна година, а откриването е на 1 октомври.

Зам.-областният управител Георги Шарлачки заяви, че преди пет месеца премиерът Бойко Борисов е поел три ангажимента и ги е изпълнил. Това са откриване на Пернишкия университет, да се отпуснат средства за ремонта на сцената на театъра и държавата да поеме поддръжката на пътя Перник - София през Мало и Големо Бучино.

"Кметът на Перник Росица Янакиева докладва пред премиера, че е избрано ръководство на университета и е приет правилника му както и че по ремонта на сцената се работи", разказва БТА. От държавата са преведени 250 000 лв., с които са разплатени строителните работи до момента.

Премиерът Борисов заяви, че до края на месеца ще бъдат преведени още 350 000 лв.

Във връзка със строителството на Автомагистрала "Люлин" премиерът бе категоричен, че рано или късно качеството на строителството на магистралата ще отиде в прокуратурата. "Тези, които са некадърници да им кажем имената", каза Борисов. Според него, ако до края на годината магистралата не бъде завършена, държавата ще загуби 350 млн. евро.

Бойко Борисов заяви, че подкрепя искането за връщане на чл. 369 а от НПК, който не дава възможност за прилагане на съкратено съдебно следствие при тежки престъпления и убийства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?