Премиерът склони, Мавродиев си тръгва от КФН

Шефът на надзора трябва да бъде сменен до края на юли

Стоян Мавродиев. Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, чийто изпълнен със скандали мандат изтече на 18 юни, ще се раздели с поста си до края на юли.

Премиерът Бойко Борисов, който имаше съмнения, че смяната ще получи подкрепата на достатъчно народни представители, заради мненията в ДПС да се изчака края на стрес тестовете на пенсионните фондове, вече е дал картбланш на депутатите от ГЕРБ да задействат процедурата по избор на нов финансов надзорник, научи Mediapool от три източника от управляващите.

Новият председател ще бъде избран в ускорени срокове до края на месеца.

Намеренията са идната сряда да бъде свикана извънредна бюджетна комисия, на която да бъдат приети правилата за избор на ръководител на надзора. В четвъртък пък те ще се гледат в пленарна зала.

За да може изборът да бъде направен до края на месеца, срокът за номинации най-вероятно ще се наложи да бъде скъсен от 7 на 5 дни. Впоследствие ще се проведе и изслушване на номинираните. В последната сряда на юли, преди парламентарната ваканция, се очаква пленарната зала окончателно да гласува новия шеф на надзора.

Номинацията на ГЕРБ за поста ще е зам.-министърът на финансите Карина Караиванова, която отговаря за международните финансови институции, дълга и еврофондовете във ведомството на Владислав Горанов. Предстои да се види дали останалите политически сили ще предложат свои кандидатури.

Тъй като по закон председателят на КФН предлага на Народното събрание своите заместници, които имат сериозни правомощия, а времето преди парламентарната ваканция няма да стигне, те ще бъдат избрани през септември.

В момента само зам.-председателят, отговарящ за застрахователния надзор, Ралица Агайн, е с редовен мандат. Инвестиционният надзор се ръководи от временно изпълняващ длъжността, а осигурителният - от Ангел Джалъзов, който от година и половина е с изтекъл мандат.

С това се очаква да приключи сагата със спорното 6-годишно управление на Стоян Мавродиев. Неговият мандат изтече преди три седмици, но имаше огромен натиск от част от депутатите от ГЕРБ, както и от ДПС и БСП той да запази поста си поне до есента, когато трябва да приключи прегледът на активите и балансите на небанковия сектор.

Преди десетина дни председателят на парламентарната група от ГЕРБ Цветан Цветанов дори публично обяви, че изборът се отлага за есента заради натоварената програма на парламента, но в последните дни има обрат в плановете.

Според много анализатори за шест години начело на КФН Мавродиев оставя след себе си един силно отслабен административно регулатор, с проблемни практики, разкъсван от скандали, интриги и със силна еднолична власт на председателя, каквато не е заложена по закон.

Финансовият надзор в момента не се ползва и с доверието на Европейската комисия, която сигнализира за проблеми в сектора в докладите ѝ за макроикономическите дисбаланси и специфичните препоръки към България.

По време на мандата си Мавродиев успя да изгони трима зам.-председатели от постовете им. Оставки, защото не пожелаха да се примирят с управленския му маниер, подадоха Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов.

Кулминацията в абсурдите, свързани с председателя, настъпи в началото на 2013 г., когато във връзка с предходния си бизнес с регистрация на офшорки той се оказа призован от прокуратурата като свидетел по делото срещу осъдения в Италия и Румъния за наркотрафик Евелин Банев-Брендо.

Въпреки проблемите, които създаде, Мавродиев довърши пълния си мандат.

Периодът на рокадата му би трябвало да съвпадне с планирания старт на прегледа на активите и балансите на застрахователите и пенсионните фондове, който през април бе отложен за 15 юли.

В последните дни обаче се разбра, че може и да се стигне до втори фалстарт на проверката, тъй като към 5 юли пет застрахователни компании все още не нямаха одобрени одитори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес