Властта откри музея на социалистическото изкуство

Премиерът: След 100-200 години ГЕРБ да каже дали се срамува от мен

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета откриха в понеделник Музея на социалистическото изкуство в столичния кв. “Изток“ като декларираха, че по този начин оставят тоталитаризма в миналото и очакват новият музей да стане посещавана туристическа атракция.

“В музея се намират произведенията на едни от най-големите творци, принудени да ги направят. Нека обаче за историята да съдят историците”, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването. Той обяви, че на 28-ми септември Министерският съвет ще гласува паметникът на Бузлуджа да бъде преотстъпен на БСП. “Да си я гледат, да си я поддържат, защото една партия, която не си зачита миналото и символите, означава, че тя няма бъдеще. "Ако след 100-200 години ГЕРБ се срамува от мен, нека да си каже дали се срамува от миналото си", коментира Борисов.

“За разлика от социалистите, ние никога не сме се крили, а БСП трябваше много отдавна да направи този музей, за да покажат кое е история и кое е настояще. Те обаче бягат от миналото като дявол от тамян“, заяви премиерът.

Борисов беше разведен из новия музей от министъра на културата Вежди Рашидов, като преди това купи билет както за себе си, така и за вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Пред картината на Златю Бояджиев "ТКЗС", Борисов коментира, че е трябвало на откриването да присъства и земеделският министър Мирослав Найденов, за да види какви са били приоритетите за земеделците в миналото.

Рашидов: Не трябваше да събарят мавзолея, можех да събирам билетчета

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е било крайно време социалистическият строй да отиде в музея, за да може да се говори за бъдещето на държавата. “Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, този народ няма как да остане в историята. Трябва да има и път към музеите и църквите“, каза Рашидов. Той посочи, че на мястото, където е бил изграден музеят, преди това е имало “една съборетина, все едно е минала Втората световна война“.

Рашидов заяви, че мавзолеят на Георги Димитров не е трябвало да се събаря, защото сега той щял “да събира билетчета от него“. Според министъра в България може би трябва да се направи и музей на тоталитарните лидери и "той би бил много интересен, като се започне от татово време досега“.

“Град по град, мазе по мазе събирахме произведенията. Социализмът не е изобретение на художниците, а на политиката, но в музея се вижда големият майсторлък”, посочи Рашидов. Той заяви, че едни от най-интересните експонати в музея са подаръци от чуждестранни партии към Българската комунистическа партия, както и индустриалните пейзажи. “Ако паметникът на съветската армия бъде свален, ще се намери място и за него в новия музей“, посочи още Рашидов “Като скулптура, паметникът е много добре изработен. Само като махнем болното съзнание на хора, които политиканстват, защото демокрацията и социализмът са в ума на хората”, коментира той.

Музеят в цифри 

Музеят на социалистическото изкуство е изграден с 3.5 милиона лева от бюджета. Той ще бъде филиал на Националната художествена галерия и ще събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944 - 1989 г. Музеят се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м, където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. Експозицията в изложбената зала е разположена на площ от 550 кв.м и показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика.

Към музея има и видео зала, където ще бъдат прожектирани документални филми от епохата на социализма. Ще бъде открит и сувенирен магазин с автентични предмети от епохата, както и съвременни артефакти.

Рашидов разказа, че лично един месец е издирвал бюста на Леонид Брежнев, за да го експонира в новия музей.

Той благодари на финансовия министър Симеон Дянков, “защото е с отношение към културата и музеят е бил изграден съвместно“. “Последният контрол на музея бе направен от Симеон Дянков. На ръба на отчаянието той бе човекът, който ми даваше кураж", заяви Рашидов.

Дянков: Музеят ще стане една от най-големите туристически атракции

От своя страна Дянков съобщи, че поне 50 пъти е посещавал музея заедно с Рашидов. “Видял съм как се развива строежът и съм водил и двете си деца, за да им обясня как се строи музей и кои са хората, чиито скулптури са тук. Този музей ще стане една от най-големите атракции в София и много туристи отвън ще идват заради него“, посочи той.

Дянков заяви, че е бил много въодушевен да види звездата от бившия партиен дом. “Тя първо е доста малка и освен това е от стъкло, а не от рубин, както години наред бе представяна”, коментира финансовият министър.

"Убеден съм, че в рамките на две години музеят ще се изплати напълно. Големи световни медии вече минаха оттам през музея, на чужденците им е интересно. Освен в Унгария, където има само скулптурен такъв музей, нашият е по-универсален и няма такъв в целия свят. С това трябва да кажем: мястото на комунизма е в музеите и продължаваме напред. Оставяме в музея хората, които са творили по времето на комунизма", заяви Дянков.

На откриването стана ясно, че на Министерството на културата ще бъдат предоставени 75 млн. лева извън бюджета за строителство на музеи, за археология, както и още 15 млн. лева като резерв.

Борисов заяви, че “правителството отделя много пари за култура в ситуация на тежка финансова криза“. “Преди два дни открихме и реставрирана Ески джамия в Стара Загора, препоръчвам на всички да отидат да я видят", каза премиерът.

Той коментира, че е бил труден и ремонтът на русенската опера. "Правим ѝ нови седалки, за да можем я пуснем. Иначе щях да поканя Стефан Данаилов да дойде да седне на старите седалки, да го боде нещо", заяви Борисов.

Споделяне

Още от