Премиерът сложи България наравно с Дания и Швеция

Съветва министрите си да не спорят с опозицията, защото те били учили за това

Министърът-председателят Бойко Борисов нареди страната ни в една компания с Дания и Швеция и обяви, че ако на власт е била останала Тройната коалиция, то сега сме щели да правим компания на гърците, че и по-лошо. В началото на заседанието на правителството в сряда той дръпна реч за пред журналистите, в която обясни, че България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната, според доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Още една мечта на Станишев - влизането в Еврозоната, нашето правителство я изпълни, заяви премиерът. Въпреки това "няма да влизаме в Еврозоната, защото не ни се помага сега на другите, първо ние да си оправим нашите доходи", допълни той и прати като "поздрав към Станишев" данните от доклада на ЕЦБ.

"Прати го това на Орешарски и Станишев в едно пликче, комплимент", обърна се неясно към кого Борисов, имайки предвид данните от доклада в оценката за сближаване на страната ни към изискванията на Еврозоната.

Според тях дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване на страната ни за май е бил 5.1 на сто, без изменение спрямо предишния доклад. Данните от доклада показват, че годишната инфлация към март 2012 г. в България е била 2.7 на сто, което е под референтната стойност от 3.1 на страните членки на ЕС, бюджетният ни дефицит е 2.1 от БВП, при референтна стойност от 3 процента. По този показател България се нарежда на второ място в ЕС след Естония.

Така страната ни е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в Еврозоната, заяви премиерът. Той припомни, че преди няколко дни България и Германия са изведени от процедурата за свръхдефицит. Сега сме в една компания с Дания и Швеция, добави той. Ако бяхме оставили Станишев и тройната коалиция, сега щяхме да сме с Гърците и по-лошо, коментира Борисов

Той препоръча на министър Лиляна Павлова да не спори с лидера на БСП за магистралите, защото е безсмислено и препоръча да се направи книжка за магистралите от типа "Преди и след".

"Ти, Лили, му прати кадри от магистрала "Люлин", да си припомни какво е направил - 5 км. до първи слой асфалт. Покани го на "Цанков камък" да си види пътя, който струва 250 млн. лв, как са го направили или го закарай на "Водното огледало" за 100 млн. лв.", обърва се премиерът към Павлова.

Той посочи като недовършени или зле свършени проекти на предишното правителство и отсечката от пътен възел Даскалово до Дупница, който се води скоростен, а не магистрала, защото няма акт. "Сега се налага да даваме пари за нещо, което Станишев го брои за завършено", обясни премиерът.

Борисов каза още на министрите си да водят опозицията на място и да показват, а да не спорят с тях, защото "те са учили за това".

Споделяне

Още по темата

Още от България