Премиерът смени самолет и хеликоптер, за да отиде на погребенията в с. Бисер

След това огледа пораженията в Поморие и обеща дига за успокояване на късата вълна

сн. БГНЕС

Жителите на село Бисер изпратиха в четвъртък четиримата загинали при приливната вълна в началото на седмицата. Все още едно възрастно семейство е в неизвестност.

"Тяхното издирване продължава. Продължаваме да ги търсим. Правихме всички опити - вътре в самата къща, навсякъде, където имаше наносна маса от тиня, от дървета. За съжаление вълната е била много висока и прогнозата докъде може да са отнесени телата, е, че това може да е километър и повече", каза областният управител на Хасково Ирена Узунова.

На място пристигна и премиерът Бойко Борисов, който пътува с правителствения самолет "Фалкон" до Пловдив и след това с вертолет "Кугър" от авиобазата в Крумово. Според директора на летище Пловдив Дойчин Ангелов министър-председателят няма да се връща за София през Пловдив, а правителственият самолет заминава за Бургас, където ще изчака Борисов.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и депутати положиха цветя и венци в църквата на селото. Старозагорският митрополит Галактион отслужи заупокойна молитва.

От днес започва изплащането на обезщетението към всички стопани, загубили добитък и фураж. Цените са над пазарните стойности“, каза премиерът Борисов.

Изплатени са и по 10 000 лв. за семействата, в които има загинали близки. За съжаление, няма разработени инфраструктурни проекти в Хасковска област. Разговаряме с ЕК да бъдат изплатени пари от "Селските райони" в размер на 20 млн. лв. за с. Бисер за училището, канализацията и църквата. Ще има пари и за падналия мост на с. Иваново“, каза още Борисов.

Той допълни, че дигите в Свиленградско, Харманли и Капитан Андреево ще се възстановят възможно най-бързо.

Село Бисер е заредено с дърва за няколко седмици. Служители на МВР и военна полиция денонощно обикалят имотите на хората. В сряда са описани 89 къщи, 39 са проблемни. До 10 дни ще има решение дали те ще бъдат съборени. Днес екипите трябва да опишат още 42 къщи и ще се търсят допълнително компенсации и финансова подкрепа.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че около 400 000 лв. допълнително ще бъдат събрани за нуждаещите се хора от селото. Над 180 хиляди лева са събрани в помощ на пострадалите от бедствията по банков път от БЧК.

Структурите на Агенцията за социално подпомагане са в готовност да започнат изплащането на еднократната социална помощ на населението в бедстващите райони на общините Харманли, Свиленград, Любимец и Гълъбово.

Премиерът обеща да успокои късата вълна с буна или дига

След посещението в с. Бисер премиерът потегли към бедстващи черноморски градове. Той посети Поморие, където се среща с местните рибари и кмета и огледа пораженията от водната стихия. Министър-председателят каза, че кметът Иван Алексиев се е справил много добре в ситуацията. Той съобщи, че ще бъдат отпуснати средства за изграждане на буна или дига, за да се успокои късата вълна.

В бургаския квартал Сарофово кметът на Бургас Димитър Николов показа на Бойко Борисов откритото от бурното морето римско селище. За него Борисов каза, че ще бъде проучено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?