Премиерът смята, че натискът срещу "Фолксваген" става контрапродуктивен

Премиерът смята, че натискът срещу "Фолксваген" става контрапродуктивен

Натискът срещу "Фолксваген" да не инвестира в Турция, вече е контрапродуктивен, смята премиерът Бойко Борисов.

"Фолксваген“ е частна компания, която взима своите решения къде да инвестира. Мисля, че вече натискът, който прилагаме към "Фолксваген", е контрапродуктивен. Ако има общоевропейски натиск срещу тях, те ще отидат на друго място. Ние с Турция се съревноваваме, това е честно, кой ще изберат е тяхна работа", каза Борисов по повод публикациите срещу предпочитанието на автомобилния гигант да строи новия си завод в Турция, а не в България.

Той коментира ситуацията от Брюксел, където в четвъртък се събраха лидерите на ЕС заради сделката за Брекзит.

Перспективата "Фолксваген" да построи нов завод в Турция намалява с всеки следващ ден, писа "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) преди ден, посочвайки като основна причина за това военната офанзива на Турция в Северна Сирия.

"Кадрите, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи", казва премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл, който е част от борда на директорите на германския автомобилен концерн, където провинцията е вторият по големина акционер.

"Не мога да си представя, че при тези условия "Фолксваген" ще направи инвестиция за милиарди евро в Турция", заявява още той.

Надзорният съвет на концерна трябва да одобри решението на мениджмънта за изграждането на завода край турския пристанищен град Измир, но крайната му дума отново бе отложена.

Според ФАЦ колебанието в централата на "Фолксваген" във Волфсбург може се окаже в полза на България, която бе основен конкурент на Турция за така желаната инвестиция. Нарастващите критики от страна на европейските и на американските политици спрямо Анкара увеличават шансовете на България.

Към това се прибавят и думите на бившия президент Росен Плевнелиев, който оглавява Българския аутомотив клъстер и участва в преговорите с "Фолксваген", че страната ни у предложила да удвои субсидиите за концерна до 250-260 млн. евро, Според изданието увеличаването на сумата е възможно чрез дребен трик: парцелът с площ около 800 хектара, който се намира в източния край на София, да бъде прехвърлен на съседната община Елин Пелин. Там са възможни двойно по-високи субсидии, отколкото в столицата.

Председателят на Автомобилния клъстер уверява, че субсидията е договорена с Европейската комисия. "Докато "Фолксваген" не подпише договора с Турция, ние сме на разположение денонощно, за да успее България", казва още Плевенелиев пред ФАЦ.

Междувременно директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев отказа да потвърди удвояването на помощта за бъдещия завод на "Фолксваген" у нас, но заяви готовността на държавата да преразгледа финансовото си предложение към компанията.

Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, казва Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов в сряда.

Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията.

Стамен Янев е лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора. Той повтори, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз.

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние, като екип от страна на правителството, анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", обясни Янев.

В съответствие с очакванията - турската икономика е разочарована от настъпилия обрат, пише Дойче веле

"Би било жалко, ако решението на "Фолксваген" е взето на базата на емоционални, идеологически и партийни критерии, а не на икономически и рационални", заявява пред ФАЦ Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците "Тайсад".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес