Премиерът спеши трима министри за решение на страха от газовия добив в Добруджа

Борисов по време на срещата с кмета на Генерал Тошево заради газовия добив

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса с притесненията на хората в Добруджа от планирания добив на природен газ край Генерал Тошево, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

Това е станало след негова среща с кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров, на която са обсъдени резултатите от провелия се референдум в общината. Повечето жители се обявиха против местната власт да одобрява планове за добив на газ по въпроса за добив на природен газ, но инвеститорът "Русгеоком" каза, че ще обжалва законосъобразността на въпроса от допитването.

Реално обаче тримата министри нямат полезни ходове по казуса, докато осем институции не дадат поисканите от регионалната екоинспекция във Варна допълнителни становища за влиянието на евентуалния добив на природен газ върху околната среда, водите и здравето на хората. Тези данни са необходими, за да може екоинспекцията да се произнесе дали одобрява оценката за въздействие върху околната среда на инвестиционното намерение за извършване на сондажи за добив на синьото гориво.

Тримата министри са обяснили пред кмета на Генерал Тошево, че основен приоритет за настоящето правителство е опазване здравето на хората, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство след срещата, в която стана ясно ,че са участвали и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, инициативния комитет против добива на природен газ и местната власт на Генерал Тошево.

По думите на министър Петкова съгласно Закона за подземните богатства, Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности в блок "Добрич“ преди получаване на становище по Оценка на въздействие върху околната среда от Министерството на околната среда и водите.

Кога обаче екоинспекцията ще разгледа екооценката на инвестиционното намерение зависи от даването на допълнителните становища зо случая.

Споделяне

Още от Бизнес