Завой на 180 градуса

Премиерът спря местенето на митниците, нужни били пари за пенсиите

Дянков май ще трябва да се задоволи с изнасянето на дирекцията по туризъм в Пловдив

Премиерът спря местенето на митниците, нужни били пари за пенсиите

Изненадващо премиерът Бойко Борисов спря местенето на централното управление на агенция “Митници” от София в Русе. Мотивът на премиера е да се спестят пари за пенсии.

Спирането на местенето бе обявено лично от Борисов в Русе. Там той преряза лентата на новата сграда на Административния съд в града, която струва за 3.8 млн. лв.

Така твърдото намерение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, обявено ден по-рано също в Русе, да бъде преместено управлението на митниците до края на годината, бе стопирано от премиера с уговорката, че ще се осъществи "по-нататък". А най-вероятно няма да се осъществи изобщо.

"Местенето на митниците е една по-тежка реформа и ще струва много пари, затова ще го правим следващите години. Сега няма да местим агенцията, защото всички пари, които спестяваме в момента и които трябва да са от порядъка поне на 800 млн. лв., са да можем догодина да вдигнем и пенсиите, и минималните работни заплати", мотивира се премиерът Борисов.

Според него такава реформа е нужна, но трябва да се осъществи по-плавно.

Спирането на идеята на Дянков за пращане на митническото управление в Русе дойде на фона на протести на митническите служители от София и заплахата им от снощи, че ще преминат към гражданско неподчинение, като преди това се присъединят към протестите на служителите на МВР в неделя.

Митниците са един от основните източници на приходи в бюджета и сътресенията в тях могат да доведат до спад в събираемостта. Този аргумент вероятно е бил взет предвид от премиера, който е близък с директора на ведомството Ваньо Танов от времето, когато и двамата са работили в системата на МВР. Танов бе въздържан към идеята на Дянков за местенето, но публично запазваше мълчание по темата.

Самият Борисов не свърза протестите на митничарите с решението си да спре местенето на централата на ведомството.

"Аз не искам по никакъв начин да успокоявам митничарите, работата им е да работят и да увеличават приходите, защото ми трябват пари за пенсии и заплати. Последно заради тях правя това изказване. Просто парите за една подобна реформа, за пренасянето на две централи със сграда са много и ще стане най-вероятно едва след няколко години", обясни Борисов, вероятно имайки предвид и идеята на Дянков да премести и централата на другото приходно ведомство - НАП - във Велико Търново.

В Русе премиерът определи идеята на Дянков за децентрализацията на основните агенции и институции като правилна по принцип. Засега обаче се очертава акцията да обхване преместването само на няколко по-малочислени ведомства.

Дирекцията по туризъм в Министерството на икономиката вече се премести в Пловдив, като половината от служителите в нея напуснаха и сега се провеждат конкурси за назначаването на нови на овакантените места.

За септември беше планирано местенето на чиновниците от Агенцията по рибарство и аквакултури при земеделското министерство в Бургас, което все още не се е случило.

Във Варна пък трябва да се настанят служителите от дирекция “Морска администрация”. Агенцията по лозата и виното е планирано да бъде в Плевен. И по тези премествания засега не се е случило почти нищо.

Споделяне

Още по темата

Още от България