Премиерът: Спряхме десетки милиони фалшиви евро и долари

От началото на мандата ни до сега са заловени десетки милиони фалшиви банкноти - евро и щатски долари, разкрити са печатници и са разбити над 30 престъпни групи, заяви премиерът Симеон Сакскобургготски, който откри Втората международна конференция за подобряване на сътрудничеството в противодействието на производството и разпространението на фалшиви парични знаци. Форумът "Евро-Югоизток" е организиран от Баварската криминална служба със сътрудничеството на МВР.

Ограничаването на престъпността е един от приоритетите на правителството, посочи още премиерът. Страната ни трябва да поеме нови отговорности за да гарантира сигурността на всички равнища, включително и финансовата сфера, заяви още той пред участниците в конференцията.

Нарастващата глобализация е предпоставка за увеличаването на обръщението на фалшивото евро, каза министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Той назова две основни цели, които си поставя МВР - недопускането на извършване на престъпления по производство и разпространение и пресичане на канали за фалшиви пари и залавянето на съпричастни лица. Повишаването на интереса към фалшивите евро банкноти налага изграждането на нови механизми за борба с престъпниците, каза още Петканов.

Престъпните организации винаги са успявали да завоюват своя ниша и за това трябва да актуализираме постоянно стратегията си за борба с тях , отбеляза и баварският държавен министър на вътрешните работи Гюнтер Бекщайн. По думите му разширяването на ЕС не трябва да е свързано с рискове за вътрешната сигурност. Той посочи, че трябва да има трансгранични контроли.

Според него освен залавянето на "дребните риби" трябвало и да се заложи и на разбиването на цялостните схеми. Бекщайн призова да бъдат отнемани и финансовите печалби на тези престъпници.

Директорът на Европол Юрген Щорбек заяви, че страната ни не е център на фалшификати, тъй като в България се установявали много престъпници.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?