Премиерът стартира петдневна визита в Япония

Започна петдневното посещение на министър-председателят на България Симеон Сакскобургготски в Япония. Програмата на официалната визита на премиера предвижда срещи с японския му колега Джуничиро Коидзуми, с председателите на двете камари на парламента Йохей Коно и Чикаге Оги. Основните теми на разговорите ще бъдат свързани с Ирак, активизирането на двустранната търговия и увеличаването на инвестициите.

В първия ден от посещението си, което започна в ранния понеделнишки следобед, Сакскобургготски се срещна със състезателя по сумо Калоян Махлянов. Той участва в сумо турнири под псевдонима Котоошу, предаде агенция Киодо. За агенцията сумистът е заявил, че е щастлив от първата си среща с премиера. "Бих искал да бъда мост между Япония и България," заяви Махлянов.

По време на визитата си Симеон Сакскобургготски ще открие и българско-японски бизнес форум. По време на посещението си министър-председателят на България ще има аудиенция при император Акихито и императрица Мичико. Премиерът ще посети и древната столица на Япония Киото.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?