Премиерът търси газ от Туркменистан за хъба "Балкан"

Според премиера България прелива от инвестиции

"Търсим начин природният газ от Туркменистан да достигне до България", заяви пред журналисти в курорта "Аваза" в Туркменистан премиерът Бойко Борисов. Водената от него правителствена делегация, придружена от бизнесмени, е на тридневно посещение в Туркменистан от 10 до 12 август.

Туркменистан се развива бързо, но Каспийско море е екологична зона, през която не може да минава газопровод, макар че е разрешена за прокарване на петролопровод, посочи Борисов. Същевременно Туркменистан е сред трите държави в света с най-големи газови находища. Искаме да намерим начин, и за това утре ще говорим и с руския премиер Димитрий Медведев, да прекарваме през Русия природен газ от Туркменистан за нашия газов хъб "Балкан", каза премиерът, цитиран от БТА.

Български компании навлизат в Туркменистан, ще се престрашат да влязат и други, защото има гаранции за техния бизнес, смята министър-председателят. Той акцентира върху сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии. Голям интерес има в машиностроенето към нас, добави още Борисов.

"В България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка, макар че продължаваме да търсим големи инвеститори, например от Германия и Южна Корея, като "Фолксваген" и "Хюндай", каза Борисов. Той се надява през септември България да подпише договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1.5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници, посочи българският премиер.

Вторият инвеститор от Южна Корея обаче не е в областта на автомобилостроенето, а става дума за завод за акумулаторни батерии. "В тази инвестиция сме в състезание с няколко държави и затова нищо не мога да съобщя още", каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Все още сме и в състезанието за изграждане на завода на "Фолксваген" в България, добави той.

Премиерът Бойко Бориков и министри от кабинета, които са в българската делегация, разгледаха днес Каспийската изложба за иновативни технологии, която беше открита в курорта "Аваза" в Туркменистан. По-късно държавните представители участваха в Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

В неделя следобед Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Премиерът е акцентирал върху стремежа на България да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и е посочил сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според Бойко Борисов газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център "Балкан" на територията на България.

Борисов е изразил готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението "Запад - Изток" и "Запад - Юг" през Югоизточна Европа и Черно море.

България и Туркменистан ще открият търговски представителства съответно в Ашхабад и в София, съобщи още премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че за началото на следващата година се подготвя визита в България на туркменистанския президент Бердимухамедов.

В "Аваза" бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи.

Утре Бойко Борисов ще участва в Първия каспийски икономически форум и се очаква да се срещне с премиера на Русия Димитрий Медведев.|

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?