Премиерът: Трябва ли магистратите да вземат повече от мен?

Борисов и Иванов участваха в отркиването на ново отделение на Софийския районен съд, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви против увеличаването на заплатите в съдебната система с аргумент, че така магистратите ще започнат да получават повече от него.

"Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем. С какви пари тогава да направим сградите. Мисля, че заплатите в съдебната система на фона на всички останали са много високи", обясни премиерът в понеделник.

През последните седмици между Висшия съдебен съвет (ВСС) и финансовия министър Владислав Горанов тече задочен спор чрез размяна на писма по темата. Преди месец ВСС реши да увеличи от 1 ноември заплатите в системата с 12%, като парите са осигурени от излишък по бюджета на съдебната власт.

Соловата акция на съдебния съвет обаче не бе съобразена с бюджета за 2016 г., защото магистратите почти със сигурност няма да получат пари за поддържането на новите по-високи заплати. Аргументът на ВСС е, че трябва да бъде спазен законът, който постановява, че най-ниските заплати в съдебната система трябва да са равни на две средни заплати в бюджетната сфера.

Заплатите на магистратите не са индексирани през последните три години, за разлика от тези в бюджетната сфера, но финансовият министър Владислав Горанов заяви на ВСС, че няма да даде пари за повишаването им догодина. Той обясни, че по-скоро би лобирал за отмяна на законовите текстовете за размера на магистратските заплати, отколкото да даде пари за увеличението им.

Премиерът Бойко Борисов е на същата позиция. При откриването на новата сграда за гражданското отделение на Софийския районен съд той каза, че магистратите не бива да смятат, че по-високите заплати им се полагат по презумпция.

"Самите те (ВСС и магистратите-бел.ред.) казват, че нямат пари за сгради, за проби и за вещи лица. Изведнъж накрая на годината се събират и казват, че си вдигат заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас, да видят какво е финансово-икономическото състояние на страната", каза още Борисов.

В отговор на журналистическо напомняне, че законът повелява увеличението на заплатите, премиерът се нацупи и каза: "Само в медиите има по-високи заплати от съдебната власт". После си тръгна.

На този фон правосъдният министър Христо Иванов се обяви за поддържане на политиката за високи заплати в съдебната система. Според него тази политика осигурява минимален антикорупционен имунитет за магистратите.

Той обаче напомни на ВСС, че преди да иска по-големи заплати, трябва да продължи с реформите. Христо Иванов настоя за оптимизиране на съдебния бюджет, уеднаквяване на натоварването в съдебната система и спиране на процеса по увеличение на щатната численост в система. Според него до никъде няма да доведе разговорът едните да викат това е законът, а другите – вижте учителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?