Премиерът: "Тупнаха ми" и 20 млн. лв. дълг към Майкрософт

Премиерът Бойко Борисов съобщи в понеделник, че правителството трябва да плати 20 млн. лв. по договор с Майкрософт за подмяна на старата оперативна система Windows в държавната администрация. От думите му се разбра, че такива средства от предишното правителство не са планирани.

"Сутринта дойдоха от "Майкрософт", още 20 млн. искат, взети на секретно заседание на правителството, да им се платят, но не са вложени в бюджета. Изведнъж още 20 млн. днес ми се тупкат на сметката, всеки ден отнякъде изскачат пари, с които сме задлъжнели, а те са и крили и не са си ги платили", възмути се министър-председателят.

България има сключен договор за поръчката на лицензиран софтуер на Майкрософт за държавната администрация на стойност 84.9 млн. лева с ДДС, като е предвидено плащане на три равни годишни вноски през май 2008, 2009 и 2010 година.

Договорът се движеше от старото министерство на държавната администрация на Николай Василев, което бе закрито с идването на новия кабинет.

Премиерът посочи още, че е очаквал конгресът на БСП, който се проведе ден по-рано, да даде отговор на въпроса защо държавата не може да покрива задълженията си.

Борисов се изказа, след като откри модернизирани звена към две от катедрите във Военномедицинската академия (ВМА). Той съобщи, че Министерският съвет ще преотстъпи две от почивните си станции - в Хисаря и в Наречен - за болници за долекуване и продължителна рехабилитация към ВМА.

Изявлението на финансовия министър Симеон Дянков, че е необходимо по-високо заплащане на здравните услуги премиерът коментира с думите, че колкото повече се повишава качеството, толкова повече трябва и да се плаща.

Споделяне

Още по темата

Още от България