Премиерът: Туризмът спада с 20%, но 10% повече са приходите от алкохол

Цигарената контрабанда продължава да се свива, постъпленията от горива и тютюневи изделия нарастват

Премиерът: Туризмът спада с 20%, но 10% повече са приходите от алкохол

Имаме с 20% спад на туризма тази година, но с 10% по-голям приход от алкохол, отчете премиерът Бойко Борисов в сряда при представянето на поредното тримесечно проучване за нелегалната търговия с цигари, според което контрабандата в края на юли е спаднала още до 3.4%, а постъпленията от акцизи върху тютюневите изделия за първите осем месеца на 2019 са с 9 на сто повече спрямо година по-рано.

Стотици милиони е ефектът за България от мониторинга на алкохола и горивата в рафинериите, каза министър-председателят. "Сложихме 24-часов непрекъснат мониторинг дестилационните колони. Пред всички рафинерии на входовете сме наредили колите на тол и приходите на горивата отидоха веднага в съвсем положителна посока в бюджета. Днес сме дали 30 милиона повече за театрите и културата. Стотици милиони е ефектът за бюджета и за българските граждани. А продължава да се пише, че правителството тотално се провали в разбиването на контрабандата, която преди нас беше много силно развита в България", коментира Борисов.

"Тези, които говорят за корупция, може да ги попитате, най-лесният начин да се изкарат пари е от контрабандата на цигарите, които разваляха цялата политическа класа, съдии, прокурори, граничари, митничари и още хиляди знайни и незнайни герои. Политическата воля на прокуратурата и службите, мисля че даде своя резултат", продължи той.

Борисов даде пример как митниците и МВР са задържали над 62 тона нарязан тютюн. "Ако тези 62 тона тютюн ги превърнете в цигари, можете да сметнете колко тира са. Колегите от Словакия и Унгария ми изказаха благодарност за работата на техните служби с нашата служба за Борба с организираната престъпност. Две огромни банди в Унгария и Словакия са разбити, подобно на България, където задържахме в Пловдив, с наше ноу-хау и наши консумативи. Така навремето беше с компактдисковете, ако си спомняте, като ги притисна държавата те отидоха в Черна гора и на други места. Сега, когато видяха че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките другаде. Но ние продължаваме с нашето сътрудничество с чуждите служби и поне 10-15 фабрики извън България, които с наши данни, с наша информация на службите до съседите, са разбити", разказа още той.

През първото тримесечие на годината проучването за нелегалните цигарени продажби, извършени при преброяване на изхвърлените в кошчетата опаковки, отчете спад на контрабандата с 0.6 на сто до 3.8 процента 

Сега данните кмъ края на юли сочат, че делят на продаваните без бандерол цигари се е свил още – до 3.4 процента. Това е рекордно ниско ниво откакто се прави проучването от 2010 г., а България остава с най-нисък процент сред страните в Европейския съюз, където изследването се провежда за същия период.

За 2018 г. приходите от акциз върху тютюневи продукти у нас стигнаха рекордно за последните 10 г. ниво от над 2.5 млрд. лв., което е близо 49% от всички приходи от акцизи. За месеците от януари до август 2019 г. включително, приходите от акциз върху тютюневите изделия възлизат на 1.78 млрд. лв., което е с 9% или с близо 148 млн. лв. повече спрямо същия период на 2018 г., посочиха от Инициативата за борба с незаконната търговия. В нея участват производителите на тютюневи изделия "Бритиш Американ Табако Трейдинг България", "Булгартабак Холдинг", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България".

Марките с най-голям дял на незаконния пазар остават едни и същи, независимо от намаления общ дял на незаконния пазар, но се е увеличил броят на намерените фалшификати на марки на международни тютюневи компании, сочи още проучването. В същото време на нелегалния пазар са се появили нови марки цигари, създадени само за незаконна продажби и без аналог на легалния цигарен пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?