Премиерът твърди, че есемесът с доноса от ВСС е получил чрез свой съветник

Препратиха мои съветници този есемес. От мой съветник е, не е член на ВСС

Премиерът твърди, че есемесът с доноса от ВСС е получил чрез свой съветник

Премиерът Борисов се опита да замаже тежкия скандал, разкрил на практика задкулисните машинации между изпълнителната и съдебната власт, като заяви в петък, че есемесът, съдържащ донос от дискусията на ВСС, "ми го прати мой съветник, не е член на ВСС.

Твърдението му изглежда твърде странно, като се има предвид, че подателят на съобщението говори от първо число множествено число и не оставя място за съмнение, че се изказва от името на мнозинството във Висшия съдебен съвет. Есемесът дословно гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме".

След като го е получил, Борисов е препратил есемеса на Панов. Шефът на ВКС обаче предприе безпрецедентен ход, като го показа и пред колегите си, и пред медиите. Малко след това премиерът отиде лично във ВСС, където потвърди, че той е изпратил есемеса на Панов, но отказа да каже от кого го е получил.

След като е премислил една нощ, Борисов реши да спаси "независимостта" на ВСС, казвайки, че есемесът не е от негов член.

"Защото ми препратиха мои съветници този есемес. От мой съветник е, не е член на ВСС", каза министър-председателят. От уточнението се разбира все пак, че съветник на Борисов е получил есемеса и му го е препратил.

Наличието на "посредник" в лицето на въпросния съветник (ако това е вярно), не променя с нищо ситуацията, тъй като очевидно информацията е предназначена за министър-председателя.


По-нататък Борисов обясни защо е решил да препрати есемеса на Лозан Панов, давайки да се разбере, че това съвсем не е опит за натиск или сплашване:" И аз понеже му бях обяснил, поне така ми казаха вчера на ВСС, че той самият сутринта е казал: "Да извикаме пак Борисов на Етичната комисия, макар че той няма да дойде. На негово място аз не бих дошъл". Нещо подобно е казал и заради това аз му го препратих, защото ние многократно сме комуникирали по всички теми, които касаят съдебната система в частта – строителство, обзавеждане, инфраструктура и всичко останало".

Съобщението е било изпратено на Борисов в реално време, докато ВСС обсъждаше проверката по аферата "Яневагейт", в която са намесени имената на висши магистрати, на Пеевски, Борисов и пр. Панов е сред малцината членове на съвета, които настояват проверката да изясни всички обстоятелства.

Към момента на изпращането на есемеса нямаше решение на ВСС дали премиерът да бъде поканен за изслушване, но след като Панов обяви какво съобщение е получил, Борисов пристигна при кадровиците на Темида, афектирано обясни как няма нищо общо с "Яневагейт", как не се меси в работата на съдебната власт, а Панов пък го атакувал политически заради новия десен проект на Радан Кънев. След напускането на министър-председателя мнозинството във ВСС прекрати проверката "Яневагейт".

Бойко Борисов заяви в петък, че ВСС го е канили многократно, което не е вярно, тъй като такова решение никога не е било взимано. Премиерът допълни, че в четвъртък отишъл и им казал всичко, което имал да казва по темата.

Борисов каза още, че обвинил председателя на ВКС, че прави политика, защото той е започнал да го пита защо ГЕРБ са гласували по един или друг начин, което не е негова работа. До репликата на Лозан Панов за гласуването на конституционните промени обаче се стигна, след като самият Борисов заговори за съдебната реформа.

"Към господин Панов, както някои искат да го представят заплашителен есемес или каквото и да било, ние винаги сме имали прекрасна комуникация. А във времето, когато го беше страх след една катастрофа, когато го бяха ударили, аз лично съм говорил с него да го убедя, че няма абсолютно нищо да му се случи, защото изпратих тогавашния главен секретар и полиция да го охраняват и да му покажа, че свободата и сигурността е гарантирана", продължи обясненията си Борисов.

В отговор на въпрос, дали е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров за "опраскване" на Румяна Ченалова и Владимира Янева, премиерът коментира: "Не съм говорил вчера пред ВСС, пред всички медии го казах. Нито с Панов, нито с Цацаров, нито с Колев, нито с който и да било от Съвета съм говорил".

По думите му той е приел Румяна Ченалова на разговор, защото тя го е търсила многократно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?