Премиерът: Твърдо отстоявам националните интереси, включително в енергетиката

Премиерът: Твърдо отстоявам националните интереси, включително в енергетиката

С тържества в цялата страна бе честван Денят на независимостта. На 22 септември преди 101 години на Царевец до Патриаршеската църква "Възнесение Господне". министър-председателят Александър Малинов огласява текста на Манифеста за Независимостта пред гражданите на Търново.

Там бе и центърът на тържествата във вторник. Това е денят в който се прекланяме пред смелостта и мъдростта на дедите ни, реализирали мечтите на поколения българи, борили се за свободна и независима България, но това е и ден в който всеки може да оцени своите собствени достойнство, чест и независимост, заяви в празничното си обръщение кметът на Велико Търново Румен Рашев.

Част от словото му, както и от Манифеста, чието произнасяне бе възпроизведено, бе заглушена от шума на хеликоптер, направил туристическа обиколка над крепостта при откриването на тържествата.

Честването във Велико Търново започна без най-високо държавно присъствие. Само вечерта на тържествената заря-проверка се очаква председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Премиерът Бойко Борисов поздрави всички българи чрез правителствената информационна служба.

"Държа всеки български гражданин да знае, че лично аз, като министър-председател, и всички членове на моето правителство твърдо и последователно отстояваме националните ни интереси - както в отношенията ни с партньорите от Европейския съюз, Русия и НАТО, така и в областта на енергетиката, усвояването на еврофондовете и във всяка сфера, която пряко засяга ежедневието на българските граждани ", заявява Борисов в поздравлението си.

Според заместника му и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства лично на празника във Велико Търново, преди 100 години България е била по независима, отколкото е сега.

"Няма как да не бъдем зависими, когато светът се среща с предизвикателства, пред които се изправя цялото човечество, констатира Цветанов пред журналисти. Според него, за да не изпадне България в енергийна зависимост, правителството прави всичко възможно да следва политиката на ЕС в тази област, на базата на задълбочен анализ преди вземането на всяко решение.
Споделяне

Още от България