Премиерът участва в изписване на дете от болница

Изписването на претърпяло трансплантация дете от болница “Лозенец“ беше превърнато в тържествена церемония с присъствието лично на премиер Бойко Борисов, за който по-рано бе съобщено, че е участвал в спасяването на болното момче.

До тържественото изписване се стигна след като миналата седмица беше съобщено, че премиерът, футболистът Христо Стоичков и екипът на директора на болницата проф. д-р Любомир Спасов са спасили детето.

На 18 декември 2011 година 13-годишният Таньо Костов е приет в болницата в Ливанатес, Гърция с диагноза жълтеница. Часове по-късно става ясно, че състоянието на детето е по-сериозно и Таньо е препратен към детска болница в Атина, където след седмица детето изпада в кома. Специалистите от детската болница “Ая Кирияку” в Атина поставят диагноза тежка чернодробна недостатъчност . От болницата обясняват на близките, че в Гърция не се извършват трансплантации на черен дроб от жив донор, а подходящ трупен донор в момента няма.

Близки на семейството се свързват с посолството на България в Атина, което от своя страна уведомява Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите, което е обичайният ред в подобни ситуации. От болницата обаче допълват че премиерът Бойко Борисов е “информиран лично, след което се разпорежда да бъде направено всичко необходимо за детето“.

Детето е превозено у нас с гръцки военен самолет “Спартан“ от Атина като от болницата съобщават, че “придвижването става със съдействието на премиера Бойко Борисов, Министерството на външните работи, здравното министерство и българското посолство в Атина“. Спортистът Христо Стоичков пък става благодетел на момчето.

Следва чернодробна трансплантация в болница “Лозенец“, за която донор става бащата на детето.

Споделяне

Още по темата

Още от България