Премиерът уверен в енергийната ни диверсификация до 3-4 години

Премиерът уверен в енергийната ни диверсификация до 3-4 години

Уверен съм, че България успешно ще диверсифицира своите енергийни доставки в рамките на три до четири години, заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю за телевизия "Евронюз”. 

Премиерът обясни, че България си е научила урока след газовата криза през януари 2009 г., когато Русия спря доставките за Европа заради спор с Украйна и "България беше една от страните от Европейския съюз, засегнати най-силно”. "Тогава аз бях кмет на София. Температурата беше между 15 и 12 градуса под нулата. Прекарахме 10-15 дни без газ и никой не ни помогна” , спомня си Борисов.

"Затова сега строим газова интерконекторна връзка с Румъния. Подобен тръбопровод с Гърция вече е в много напреднала фаза и ще бъде завършен в рамките на месец или два. Очаква се да започне изграждането и на интерконекторни връзки с Турция и Сърбия”, обяснява той.

Въпреки това най-големият източник за енергийна диверсификация на България са залежите на нефт и природен газ в Черно море, смята премиерът. По думите му за разнообразяване на доставките ще се разчита и на  трасето на руския газопровод "Южен поток” и на редица други проекти.

"Много е важно турският газопровод ТАНАП да достигне България , а "Набуко-Запад” и Югоизточният европейски газопровод да се преместят по-близо до Европа. Другият маршрут – Трансадриатическият газопровод, е връзка към Италия, затова се опитваме да направим всичко възможно, така че и "Набуко-Запад”, и Югоизточният европейски газопровод да се придвижат напред”, допълва Борисов.

Той обявява, че очаква с нетърпения старта на "Набуко” и допълва, че  страната ни сътрудничи на Европейската комисия в разследването ѝ срещу "Газпром” за нарушаване на правилата за конкуренция на европейския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес