Заради съмненията в корупция

Премиерът уволни шефа на агенцията за българите в чужбина

Председателя на държавната агенция Йордан Янев

Служебният премиер Георги Близнашки уволни в сряда председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Непосредствената причина са публикуваните преди ден в Mediapool и вестник "Сега" резултати от проверка на прокуратурата в ДАБЧ, които създават тежки съмнения за корупция в институцията.

Mediapool публикува детайлна информация за множество нарушения в ДАБЧ, открити от прокуратурата още през февруари тази година. Става дума за процедурите по издаване на удостоверение за български произход. Държавната агенция е издала хиляди такива удостоверения на албанци, косовари и македонци, без да им поиска доказателства, че имат някакво българско потекло. Дело обаче не е образувано, а са отправени само препоръки за подобряване на работата.

В началото на септември новото ръководство на Министерството правосъдието открива, че препоръките все още не са изпълнени. Получаването на удостоверение за български произход е задължително, за да започне процесът по издаване на българско гражданство. Той минава през проверка на документите в правосъдното министерство и завършва в президентството.

Премиерът Георги Близнашки мотивира уволнението на шефа на ДАБЧ и с това, че препоръките на прокуратурата не са изпълнени. Има множество сигнали за неспазване на Закона за българското гражданство и Закона за българите в чужбина, както и занижен контрол.

В доклад на вицепремиера Илияна Цанова се казва, че "настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход".

По искане на вицепремиера Инспекторатът на Министерския съвет (МС) започва пълна проверка на държавна агенция. Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към МС, която трябва да провери както дейността на агенцията, така и действията на нейното ръководство. Докладът на главния инспекторат ще бъде изготвен до 30 октомври.

Медийните публикации са провокирали започване на процес по цялостно преосмисляне на дейността на агенцията. "Необходимо е преразглеждане на функциите на агенцията, която не изпълнява достатъчно ефективно държавната политика за българите в чужбина. Дейността на агенцията трябва да се съсредоточи върху работа с българската диаспора, на базата на съвременна визия и комуникационна стратегия", коментира служебният вицепремиер Илияна Цанова, цитирана от пресцентъра на МС.

По думите ѝ агенцията трябва активно да подкрепя българските общности в чужбина при реализация на проекти в сферата на културата, образованието, изучаването на български език и предприемачеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?