Премиерът уволни Стоян Мавродиев и целия борд на Банката за развитие (обновена)

Банкерът се оплака, че го атакува "теротистична организация", подобна на ИРА в Северна Ирландия

Премиерът Бойко Борисов лично се намеси в поредния скандал с Българската банка за развитие (ББР), като най-сетне се възмути от делата на един от най-дългогодишните си кадри - Стоян Мавродиев, и го отстрани от поста главен изпълнителен директор, заедно с целия борд на държавната банка. С това приключва 2.5-годишната кариера на Мавродиев като банкер в държавната финансова институция. От години политическата и управленската дейност на Мавродиев е неизменно съпътствана от куп скандали.

"Разпоредих директорският борд на Българска банка за развитие незабавно да бъде уволнен", обяви в сряда Борисов по повод скандала с отпускания кредит от 75 милиона лева от банка на дружество, свързано с колекторска фирма.

"Един въпрос, който не ми задавате (журналистите), но искам да говоря. Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда", каза Борисов.

Принципал на ББР е министърът на икономиката Емил Караниколов.

Заемът от 75 млн. лв. беше отпуснат на фирма с приходи от 2000 лв. Става въпрос за дружеството "Свети Георги груп" - дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп". Ръководството на ББР в понеделник се опита да оправдае решението за финансирането, като обясни, че то е част от нова програма на банката, която тя е стартирала по собствена инициатива с цел "увеличаване на ликвидността във финансовата система".

Целевото кредитиране на дружеството щяло да помогне на две от търговските банки на пазара на се разделят с част от проблемния си портфейл. От разяснения на Мавродиев пред "24 часа" става ясно, че банките, на които държавната ББР помага, са Пощенска и Общинска банка.

Въпреки това обаче вицепремиерът Томислав Дончев коментира в понеделник, че отпускането на кредита в тази ситуация, в която се разчита на ББР да прилага инструменти за подпомагане на бизнеса, пострадал от коронакризата, не звучи добре.

Мавродиев, който по официална информация е най-скъпоплатеният държавен кадър с възнаграждение от 36 000 лв. на месец към 2018 г., междувременно обяви, че дарява приходите си и работи про боно по време на извънредното положение.

Той обаче не получи възможност да се изяви като благодетел в борбата с коронавируса, защото в сряда рано сутринта премиерът обяви края на кариерата му начело на ББР.

Проблемът обаче е, че актуалният скандал със заема от 75 млн. лв. в разгара на кризата се вписва изцяло в досегашната политика на банката, която използва парите на данъкоплатците в услуга на отбрана клиантела - обикновено добре поставени до властта едри бизнесмени. Борисов и управляващите са наясно с това, но не предприемаха нищо. Затова и сега основният въпрос е не толкова кой ще е новият шеф на ББР, а дали тези практики ще продължат. И отговорът изглежда по-скоро утвърдителен, като се има предвид, че банката остава под негласния контрол на ДПС и Делян Пеевски, според източници от банковите среди и от управляващата коалиция.

Стоян Мавродиев: Атакуват ме терористи

"Премиерът Бойко Борисов е бил подведен от фалшиви новини, като атаката идва от медийната групировка "Капитал", действаща като терористичната организация ИРА." Тази теза за остраняването си изложи в предаването „Лице в лице” по бТВ в края на деня Стоян Мавродиев. 

Той посочи, че сделката за 75 млн. лв. е атакувана с фалшиви аргументи, а всъщност е напълно законна и изключително изгодна за ББР и бюджета.

С въпросните 75 млн. лв. фирмата "Свети Георги Груп" е купила кредитен портфейл от Пощенска банка (80%) и Общинска банка (20%) на стойност 500 млн. лв., от които 150 млн. лв. са обезпечени с недвижими имоти. По думите на Мавродиев от лихвите и таксите по заема ББР ще печели по 3 млн. лв. на година, което прави 30 млн. лв. за 10 години. От сделката щели да спечелят и 8500 граждани и фирми, чиито лоши кредити са били продадени на "Свети Георги Груп", защото вместо имотите им директно да се разпродадат от банките, те ще имат 10 години да върнат заемите си.

Мавродиев отчете и отличните, според него, резултати от дейността на ББР за последните 2.5 години, когато банката успяла да увеличи привлечените средства от международни финансови институции от 800 млн. лв. на 3.5 млрд. лв.

Банкерът призова премиера Бойко Борисов да потърси отговорност единствено от него, но не и от останалите хора в ръководството на банката, които били технократи и отличен екип. Самият той оставал лоялен на ГЕРБ и на премиера, тъй като е "ценностно свързан" с партията. 

Кой е Стоян Мавродиев?

Споровете около Мавродиев датират още от самото му встъпване в политиката като икономически експерт от ГЕРБ. През далечната 2007 г. той се прочу със супер екстравагантна икономическа програма на ГЕРБ, обещаваща 1500-2000 лв. средна заплата (недостигната и до днес), която впоследствие бе отхвърлена.

След като стана депутат от партията на Борисов, Мавродиев внесе нов закон за Комисията за финансов надзор, чрез който бе отстранено старото ръководство на органа. Впоследствие той самият оглави КФН. Заради неразбориите в управлението на надзора под ръководството на Мавродиев от институцията си тръгнаха трима зам.-председатели. Мавродиев имаше тежък конфликт с бившия финансов министър Симеон Дянков, като дори отказа да пусне финансова проверка, назначена от министъра.

Около Мавродиев се завъртя и скандал с наказателното дело срещу Евелин Банев - Брендо, но юристът, занимавал се в миналото с регистрация на офшорки, успя да излезе чист от него

След няколко години в забвение, през есента на 2017 г. Стоян Мавродиев се върна на бял кон в управлението, този път в амплоато на банкер. ГЕРБ го назначи за шеф на държавната ББР. Тя бе прехвърлена в ресора на икономическия министър Емил Караниколов, след като финансовият Владислав Горанов не пожела да носи отговорност за спорната политика на Стоян Мавродиев. Вместо да спре практиката банката да финансира близки до властта бизнесмени като Георги Гергов, Мавродиев я засили още повече с аргумента, че ББР не е фирма за бързи кредити.

В последните две години публичност добиха скандални случаи с огромни заеми от по около 150 млн. лв. в полза на фирми, свързани с Румен Гайтански - Вълка и Делян Пеевски. Появиха се и данни, че експозицията към бизнеса на Пеевски е нараснала на 250 млн. лв. Последният обаче отрича да има нещо общо с ББР. 

През годините най-упорито за оставката на Мавродиев настояваха десните формация, особено "Демократична България". В парламента Румен Гечев от БСП на няколко пъти се опита да поиска отчетност за отпусканите кредити от банката, но до такава така и не се стигна.

Не е ясно какви аргументи са надделяли този път, за да се стигне до оставката на Мавродиев. В миналото той оцеляваше при още по-спорни финансови операции. Въпреки че бе недолюбван от част от ръководството на ГЕРБ, юристът се ползваше с протекции от най-високо ниво.  

Тази и следващата седмица ББР трябва да стартира двете ключови програми на правителството за подпомагане на бизнеса в кризата - 500 млн. лв. портфейлни гаранции за търговските банки и 200 млн. лв. гаранции за безлихвени кредити до 1500 лв. за хората в неплатен отпуск и самонаетите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?