Премиерът уволни управителя на "Арена Армеец" заради платения паркинг

Съветник на Дянков поема ръководството на най-голямата спортна зала

Министър Свилен Нейков и новият управител на "Арена Армеец" Ивайло Георгиев, Сн:БГНЕС

На шестия месец от откриването на спортната зала зала "Арена Армеец", премиерът Бойко Борисов уволни управителя ѝ Венцислав Генков, тъй като частната фирма “Омега 69” събира от посетителите три лева такса паркинг при положение, че той трябваше да е безплатен.

Спортният министър Свилен Нейков уточни на извънредно свикана пресконференция във вторник, че през последните месеци е имало много проблеми в стопанисването на залата и това е причината за освобождаването на Генков.

"Премиерът е изключително неприятно изненадан от проблемите с организацията – става въпрос за застъпване на дати за домакинства на турнири и сериозни проблеми с паркинга. За капак на всичко е взет наем за благотворителното събитие в подкрепа на журналиста Рачо Колев. Разбира се, парите ще бъдат възстановени", обясни Нейков. Той допълни, че не е редно да се взима такса паркинг, след като посетителите на залата плащат доста скъпи билети за провежданите събития.

"От паркинга на залата сложили охранителна фирма, която събирала пари за билетчета на хората. Всъщност на една кола пропуска ѝ, за да мине през тази бариера и да плати, е поне няколко минути", коментира преди това Бойко Борисов пред Дарик радио.

"Аз се чудя защо такива задръствания има и защо хората нервничат, когато отиват, вместо да са радостни и щастливи, а то се оказа, че някой сложил бариера там, за да прибира пари. Просто, като го разбрах...", поясни той.

"Това е в извинение на всички, които са имали неприятното усещане, когато са отивали на спектакъл, на спорт", добави Борисов.

Съветник на Симеон Дянков поеме управлението на залата

Министър Нейков представи новия управител на “Арена Армеец” - Ивайло Георгиев. Той е съветник на финансовия министър Симеон Дянков по кризисните въпроси.

"Искам първо изцяло да се запозная със състоянието и организацията на залата, след което ще дам пресконференция за бъдещите планове", заяви Георгиев.

Венцислав Генков заяви пред Mediapool, че от медиите разбрал за уволнението си, никой не бил говорил с него, не знаел и името на фирмата, с която залата има договор за паркинга. “За стопанисването на паркинга има решение на съвета на директорите в "Национална спортна база" (стопанинът на залата -бел.ред.) и аз съм се съобразил с него”, каза Генков.

През декември 2011 г. стана ясно, че от посетителите на “Арена Армеец” се събират по три лева такса паркинг за времето на цялото мероприятие, което посещават в залата. Впоследствие шефът на “Национална спортна база” Петър Божилов обясни, че за събитията на националните ни отбори паркингът ще е безплатен. За останалите щяло да се събира такса, защото поддръжката и почистването стрували много скъпо.

Божилов заяви във вторник, че не се притеснява от напрегнатата ситуация. "Ние продължаваме работа по организацията на бъдещи спортни събития. Не се притеснявам, ако трябва и моята глава ще падне, важното е да продължим работата", каза Божилов.

Омега 69” била избрана с конкурс

Божилов обясни пред Mediapool, че фирмата, стопанисваща паркинга пред “Арена Армеец” с около 850 места, е “Омега 69” и е избрана след конкурс. Компанията е собственост на Николай Диковски, Светлана Каменова (съпруга на Красимир Каменов – Къро от бившата групировка ВИС) и Михаил Младжов. Каменова е в управата на бившата общинска фирма “Паркиране и гаражи”, която сега се казва “Ауто мобайл”.

По думите на Божилов “Омега 69” не печели повече от 1000 лв. на събитие, а в същото време осигурява между 15 и 20 стюарди, които да организират паркирането на посетителите. НСБ прибира 20% от приходите от такса паркинг според договора, каза още Божилов.

Запитан дали има готовност да прекрати контракта с “Омега 69”, който е едногодишен, Божилов каза, че ако има такова решение от по-горно ниво, той ще се съобрази и на фирмата ще се платят неустойки. “Разберете, аз не работя за червени точки, трябва да осигуряваме приходи за залата, за да я издържаме”, каза Божилов.

Шефът на НСБ (стопанин и на стадион “Васил Левски” - бел.авт.) заяви, че и паркингът на националния стадион, на който в момента разчитат стотици софиянци, трябва да е платен. По думите на Божилов площадката, която сега е в активите на областния управител на София, трябва да се прехвърли към стадиона, а достъпът да се регламентира и заплаща.

Относно "Арена Армеец" Божилов каза, че най-добрият вариант е организаторите на самото събитие да поемат и грижата за паркинга. Те обаче нямали желание, защото това е свързано с допълнителни разходи за тях.

Последната неприятна случка с лоша организация на мащабно събитие в “Арена Армеец” бе при гостуването на “Сирк дьо Солейл”. На паркинга на залата се получиха огромни задръствания, при силен студ и сняг, поради което част от хората влязоха със закъснение за представлението.

Всеки, който е посещавал "Арена Армеец" обаче е наясно, че големият проблем не е толкова със събираните 3 лева за паркинг, а с това, че капацитетът на този паркинг е прекалено малък. Когато има събитие в залата, хората са принудени да правят мъчителни обиколки в търсене на подходящо място, където да оставят автомобила си и правят това в близките улички, както и на булеварда, където се образуват огромни задръствания.

Да не говорим за организацията на влизане в залата – това става през един вход, пред който се образуват гигантски опашки. Излизането е далеч по-лесно – то става през повече входове, но в крайна сметка резултатът е един същ, защото хората се озовават на тесния тротоар около залата и за да успеят да се придвижат, прескачат загражденията, слизат на булеварда, вървят през тревните площи, разделящи платната и допълнително "улесняват" автомобилния трафик.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?