Премиерът в дилема как да не изглежда "тъпак" и победен от Слави

С промените изборния закон ВМРО не искали да ограничават ДПС, а Ердоган

Снимка: БГНЕС

Вероятността президентът Плевнелиев да наложи вето върху Изборния кодекс е над 90%, става ясно от думите на съветника му Росен Кожухаров по време на срещата в парламента между управляващите партии, премиера Борисов, министри, депутати и експерти. Стенограма от разговора бе разпространена от пресцентъра на ГЕРБ часове след срещата. Бойко Борисов предварително бе заявил, че тя ще е публична, което не се случи, но пък стенограмата представя красноречиво какво е искал да се чуе – че не го е страх от Слави Трифонов.

"Единият въпрос е за референдум и за избори в един ден - знаете, че това изначално е негова (на Плевнелиев – бел.авт) позиция от самото началото, от внасянето на първия референдум - да се използват възможностите на изборите, за да се питат хората и чрез референдума.Тук голяма е вероятността действително да има вето. И другият въпрос е за гласуването в чужбина - единствено в дипломатическите и консулските представителства. Големият политически аргумент е кого отблъскваме, а това са - оставяме тези, които са гастарбайтерите и другите, това е добре, но това са тези, които се обучават в най-елитните университети. Нали искаме да ги върнем обратно? Казваме им: няма да гласувате!", обяснява позициите на Плевнелиев неговият съветник.

По време на разговора Бойко Борисов предполага, че ако се "влезе в тази сделка" с президента – той да наложи вето, и партиите пак да се съберат в парламента и да обсъдят какво ще приемат, "умните и красивите" ще кажат: "Този, този и този са тъпаци, бяха направили такава глупост, че благодарение на нас "умните и красивите", понеже се намесихме и решихме този проблем."

"Аз не искам да се вкарвам в тази игра, да ползвам подобни прийоми, защото не ме притеснява Слави Трифонов. С кое?!", коментира още Борисов във връзка с възможността държавният глава да наложи вето заради текста, недопускащ избори и референдум в един ден.

"Сега ми предлагате вариант президентът да налага вето, другият (Трифонов – бел.авт) да се чувства победител и ние действително тогава ще изглеждаме с Валери Симеонов като глупаците. По-добре, ако считаме, че нямаме мощност, да кажем в Преходни и заключителни разпоредби, или намерете инструмент", казва Борисов по темата с референдумите.

В крайна сметка това бе и обявеното след срещата решение – приетият вече текст да се обезсили със заключителните разпоредби на закона.

От разпратената стенограма ясно личи, че министър-председателят е демонстративно гневен от интерпретациите, че партията му се смущава от допитването на Слави Трифонов и затова се опитва да го организира в отпускарския сезон. Пред коалиционните си партньори Борисов няколко пъти споменава, че не го е страх.

"Нямам страх от Слави Трифонов, добре дошъл на избори, когато иска", заявява премиерът.

”Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика. Демокрацията е хубаво нещо, но е виден конфликтът на интереси, защото никоя друга партия няма възможност по национална телевизия, иначе всяка партия може да си направи телевизия и да си говори по цял ден, но в национална телевизия по три часа - час и малко вечер и час и малко на обяд - всеки ден - да биеш срещу правителството и това да се приема за нормално?! Но, както виждате, години наред е така. Отиде ли на избори, той няма да може вече да го прави. Ние, ГЕРБ, нямаме притеснения от Слави Трифонов - когато искате, тогава правете референдума”, заявява премиерът.

"Но това да ни се вменява, излиза, че имаме притеснения от него. Затова държа това, ако може, да бъде променено. Държа, защото не искам, омръзна ми да ме е страх от Татяна Дончева и Слави Трифонов, което е абсурд! С Татяна Дончева съм се явявал на избори, резултатът беше 70:30%. Нека да дойде и другият, добре да е дошъл”, казва още Борисов.

"Искам всичко това да стане публично и нашите решения да са в услуга на обществото, а не в услуга на ГЕРБ", казва премиерът Бойко Борисов в началото на срещата, която започва с обсъждане на въпроса за изборните секции в чужбина.

"Нямаме идея да прецакваме ДПС - уверява лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов - Притеснението е за Турция. (...) Не трябва да си правим илюзии, че за следващите избори Ердоган ще бъде лоялен да не ни се меси във вътрешните работи. (...) Имаме ли интерес в нашия парламент да се появи още една етническа партия?"

"Район "Чужбина" отпадна като възможност, защото нямаше откъде да се вземат тези депутати технически - обяснява Цветан Цветанов - Говорим за развитие на Северозапада, но няма как да отидеш във Видин и да кажеш, че са добри и ги развиваме, но ще имат само два или само един мандат."

"Има 28 области. На ден да посещаваш по една област, пак отиде месец", аргументира Бойко Борисов запазването продължителността на предидзборната кампания на 30 дни.

"От Реформаторския блок с активната регистрация ние направихме труден компромис", казва вицепремиерът Меглена Кунева и призовава за по-активно въвеждане на машинното гласуване в замяна.

"Хората не разбират - регистрация, дерегистрация, активна регистрация, квадратчета, кое ще се брои, кое няма да се брои", обобщава хаоса с промените в изборното законодателство премиерът.

По повод реплика на вицепремиера Румяна Бъчварова, според която електронното гласуване не може да се въведе преди 2018 година, Борисов дори пита защо им е било на управляващите да се занимават с изборни промени.

"Проблемът е, че като цяло част от нас са подплашени от медийната реакция. Медийната реакция е това, което ни събира тук от страховете случайно да не изгубим част от своя рейтинг... не особено висок, в парламента особено", признава лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?