Премиерът върна един от заместниците на Христо Иванов

Екатерина Захариева

Министър-председателят Бойко Борисов е назначил двама заместник-министри на правосъдието в екипа на министър Екатерина Захариева, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Единият от тях е Вергиния Мичева-Русева, която беше част от екипа на Христо Иванов. На 11 декември Иванов подаде оставка от министерската позиция, след като мнозинството в Народното събрание бламира почти изцяло защитаваната от него съдебна реформа. Заедно с министъра оставките си подадоха и неговите заместници - Петко Петков (съдия), Вергиния Мичева-Русева (съдия) и Андрей Янкулов (прокурор).

Бойко Борисов подписа заповедите за освобождаването на Петков и Мичева-Русева, но не и на Андрей Янкулов. Той все още заема позицията в министерството, но не е ясно докога, тъй като се води в оставка.

Сега Борисов обяви, че връща още един човек от екипа на Христо Иванов. Новият заместник-министър ще е Красимира Филипова, която към момента e заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура – София. Филипова има 14-годишен стаж в съдебната система.

Филипова е завършила право в Софийския университет. Започва кариерата си като младши прокурор в Ботевград през 2001 г. През 2003 г. се премества в районната прокуратура в Костинброд, където през 2006 г. става зам.-районен прокурор. От 2010 г. до 2014 г. е зам.-окръжен прокурор на София, а в началото на 2014 г. е назначена за зам.-апелативен прокурор на София.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?