Премиерът вдига духа на олимпийците с шегички, обещания и стари истории*

Бойко Борисов и Тервел Пулев

Една зала за волейболната федерация, един потенциално организиран боксов мач за Кубрат Пулев и няколко истории от годините си на спортист и срещите си с европейски премиери - това беше резултатът от половинчасовата среща на премиера Бойко Борисов с част от българските олимпийци в Лондон, съобщава сайтът "Дневник" в репортаж за събитието.

 

Въпреки че вчера програмата му беше представена като изключително натоварена, той вкара в нея закуска на кафе с тези спортисти, които не са на тренировка или са отпаднали от участие. Затова на сбирката дойдоха Тервел Пулев, Ивет Лалова и Йордан Йовчев, треньорът на волейболните национали Найден Найденов и президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов.

 

Там беше и шефът на волейболната федерация Данчо Лазаров, който е в Лондон от началото на турнира, но не е акредитиран към олимпийската делегация и досега не беше забелязван. Борисов намери за всеки от тях да каже по няколко думи и да ги окуражи или утеши, а и използва изпитания прийом да вдига настроението с истории от миналото си.

 

Темата за волейбола беше една от централните на срещата. "Вчера като се видяхме с (Дейвид) Камерън ми казва, "Страшно играете", каза още при влизането си Борисов и пожела на президента Лазаров да е жив и здрав. "Поздравления за резултатите", добави той.

 

Понеже днес си отпътува за България, той успокои ръководството на отбора, че утре ще дойде президентът Росен Плевнелиев за 2-3 дни. Водачът на волейболния отбор Любо Ганев недипломатично отбеляза, че "той ще ви представлява тук", но Борисов побърза да уточни, че йерархията не е точно такава. "Не, но той е много лъчезарен и ще се впише бързо тук".

 

"Данчо е свидетел“

 

Добрата новина за волейбола дойде в началото на официалната част, когато се оказа, че федерацията ще получи зала "Христо Ботев" за своите нужди. След което поиска от Лазаров да "организираме нещо в Пловдив в новата зала, дето открихме наскоро". "Сега е за 2000-3000 зрители, но ще стане за 10 хиляди зимата като я натиснем", каза той.

 

После обясни каква е била позицията му по скандалите във волейбола след олимпийската квалификация, когато Данчо Лазаров и тогавашният селекционер Радостин Стойчев влязоха в конфликт. "Данчо е свидетел. Казах им да има мир. Никога не сме се карали, една лоша дума не съм казал. Слава на Господа, че заиграха. Просто волейболистите обичате да сте на върха и само врагове сте се събрали".

 

Естествено, Борисов се поинтересува дали тази вечер националите ще победят Германия. "Или ще бием, или няма да бием", беше лаконичният и конкретен отговор на Найден Найденов. "Ние вече стигнахме в Рим, както се казва. Но и досега голям успех направихме", добави Борисов.

 

Оказа се, че премиерът е имал предчувствие, че нещата може да потръгнат и отборът да играе силно. "Това е спорт, всичко става в спорта. Те и поляците мислеха, че ще ни бият... Да не мислите, че им е кеф. С (премиера Доналд) Туск като се видяхме в Дубровник ми каза, че ще стават олимпийски шампиони. Чакайте малко...", предчувствал Борисов развитието на турнира.

 

Няма да е Кличко

 

Боксьорът Тервел Пулев, който досега е гарантирал единствения медал за България, също попадна няколко пъти в прицела на премиерския интерес. Най-вече дали си говори с брат си Кубрат. Пулев го успокои, че всеки ден се чуват. "Брат ти завижда, а? Ама той е мераклия, ти го слушай за всичко", посъветва Борисов и отметна, че Тервел сигурно е притеснен. "Напрегнато му е. Щом може много да приказва, значи му е напрегнато", установи премиерът, но и му пожела точно какво да му се случи в следващия мач: "Да ти падне на едно десно...".

 

Покрай това се сети, че може да се организира един професионален мач на Кубрат Пулев в София. "Трябва да напълним залата". Някой от присъстващите подхвърли дали пък да не е с Кличко. "Не, няма да е с Кличко", уточни Борисов и прати много поздрави на треньора на националите Мишо Таков.

 

Никой от присъстващите спортисти не успя да се измъкне от експертния анализ на премиера. За Ивет Лалова установи, че има проблем с цвета на кожата. "Невероятни резултати. Гледам само две бели бяхте с украинката, нали? Само като ги гледам другите как ще ги надбягаш. Такава им е природата", установи той.

 

Данчо Йовчев получи най-малко внимание, може би защото състезанието, а може би и кариерата за него приключи. "Всички ти свалят шапка", каза му той.

 

Тенис каренце с Камерън, Мъри и Джокович

 

Междувременно Борисов разведряваше обстановката с историите си като премиер и като състезател. Така например с британския премиер Дейвид Камери си говорили да направят тенис каре с Анди Мъри и Новак Джокович.

 

"Джокович му е идол, видял снимката ми с него и ми казва: "Ама ти познаваш тоя човек? Той е моят човек". Толкова му се възхищава от оня дълъг мач с Надал. Джокович няма нищо общо с психологията и физиката", разказа Борисов.

 

Тъй като закуската предвиждаше кафе, премиерът установи, че може би не е много полезно спортистите да пият заради допинг контрола. "Джокович като беше при мен ми казва: "Няма проблем, ракия много обичам". Обаче имаше наредени редбули и той ми казва: "Такова не пипам. Иначе ракията я пия като тебе", добави премиерът.

 

Друга история също трябваше да повдигне духа, особено на волейболистите като колективен спорт. "Димитър Пенев като станал треньор на ЦСКА им казал: "Като начало като вкара някой гол другите да не му се сърдят". А пък Любо Ганев разрешавал секс, но само по време на игра.

 

Борците също получиха успокоение за неуспешните си изяви до момента. "Имаше един руснак Ткаченко на "Герена" и тренираха в залата отдолу. И обясняваше на един от борците: Стефанье, Стефанье, все купони изял, един супльес нье направил".

 

Накрая, след като получи уверение, че няма забележки към работата на посолството ни, Борисов установи, че Лондон всъщност не е най-чистото място на света. "Ако София е толкова мръсна като Лондон, какви ли приказки щяха да напишат. Обаче викат Лондон...", установи премиерът преди да отпътува от мисията си в английската столица за България.

 

*Заглавието на репортажа и вътрешните заглавия са на Mediapool

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?