Премиерът видя възможност ДДС да падне на 17% още през 2011 г.

Има възможност данък добавена стойност (ДДС) да падне на 17% още през 2011 година. Това отбеляза премиерът Бойко Борисов на работен обяд с посланици от ЕС и представители на Американската търговска камара във вторник.

Думите му бяха в контекста на преглед на състоянието на икономиката в България и готовността ѝ да се справи с кризата и да отговори на критериите за влизане в еврозоната.

Намерение за намаляване на ДДС бе изразено от управляващата партия ГЕРБ нееднократно, но тя предвижда това да стане към края на мандата ѝ.

Важното за изминалите месеци беше, че успяхме да постигнем бюджет с дефицит под 3% заради целите, които си поставяме - влизането ни в еврозоната, каза пред поканените гости Борисов.

Той определи България като дисциплинирана държава. По показателя за бюджетния дефицит малко страни спазиха решението на ЕС, а тези, които не успяха, търпят наказателни санкции, добави той.

Според премиера в зимните месеци ще бъде по-трудно, защото реално пари в държавата няма и всички приходи, които идват, много трудно ще се разпределят между всички чакащи.

Той поясни, че влизането на страната ни в еврозоната е важно, защото държим като гарант голям финансов ресурс, който ще бъде освободен след включването в тази зона. Тези средства ще отидат за болниците или там, където има най-много нужда от тях, посочи Борисов. Важно е да се знае, че това ще намали лихвите по кредитите, ще стабилизира банките, валутата, търговията, каза още той.

Споделяне

Още от Бизнес