Премиерът: Високият промишлен ръст и увеличаването на доходите надува инфлацията

Високата инфлация и големият индустриален растеж в България са взаимно свързани. Това каза премиерът Сергей Станишев в петък в Раднево, където се срещна с миньорите от мини „Марица Изток” по случай професионалния им празник. Той бе помолен да коментира данните на Евростат, според които страната ни е на първо място в ЕС по индустриален ръст и на едно от челните места по висока инфлация.

При такъв ръст и висок темп на нарастване на доходите, трудно можем да очакваме ниска инфлация, каза още Станишев. Той повтори тезата, че има и спекулативен натиск за нарастване на инфлацията, заради което правителството правело всичко в рамките на пазарните механизми, за да не го допуска.

Кабинетът готви нов мениджърски договор с Мини "Марица Изток", съобщи още премиерът. Договорът щял да даде възможност за допълнително финансово стимулиране на миньорите от въгледобивното дружество в Раднево.

Средната работна заплата в трите рудника на комплекса е около 930 лева. Заплатите ще нараснат и от въвеждането на плоския данък, каза още Станишев. Темата на заплащането на миньорските труд е една от болните в бранша и наесен може да има протести, предупреждават синдикални организации.

Появилите се публикации за готвен служебен кабинет, в който президентът ще назначи нов премиер и ще отстрани Станишев заради опъването на отношенията си с него, министър-председателят коментира така: "Това са версии на медиите, които традиционно се разпространяват преди избори у нас. Георги Първанов е подкрепен от БСП и ние сме в добри отношения".

Премиерът призова “всички, които искат да създадат конфликт, да си приберат сценариите в джоба”.

Споделяне

Още от България