След присъдата срещу България за "нарушено право на живот" по заповед на Борисов

Премиерът влезе в конфликт с Европейския съд за правата на човека

"Той се самоуби, много добре знаете", избухна премиерът и контрира, че не е отговорен

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Ден, след като Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, загинал по време на скандалната МВР акция в Харманли, ръковедена лично от Бойко Борисов през 2003 г., премиерът категорично не призна мотивите на съда.

"Това, което си спомням, е, че той стреля по полицаи... Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейки шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи", гневно заяви Борисов в сряда в отговор на въпрос на Mediapool по темата.

 

Запитан дали все пак не се чувства лично отговорен за смъртта на Чакъра, както и за поредното осъдително решение на ЕСПЧ срещу страната ни, премиерът кратко заяви: "Не!", излизайки от Гранитна зала в Министерския съвет (МС).

 

Тази негова позиция противоречи дори на собственото му мнение, изразено в интервю за в. "24 часа" преди години: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и, ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

 

Въпросната присъда на съда в Страсбург е безпрецедентна, тъй като в нея за пръв път се споменава категорично, че отговорен за нарушеното право на живот на Тодоров е лично "генерал Б. Б.", който тогава бе главен секретар на МВР.

 

В мотивите на европейските магистрати подробно се припомня развитието на скандалната двудневна операция, в която участваха над 100 служители на полицията, включително и 30 барети. Служителите на реда изстреляха по къщата на Чакъра общо 15 ракети с гранатомет по лично разпореждане на Борисов.

 

Официално посочената причина бе, че приятел на Тодоров разкрил на полицаите, че в и около къщата са заложени множество капани. В крайна сметка Чакъра бе открит овъглен на последния етаж, а сградата буквално бе срината от атаките на униформените. Последвалото разследване установи, че той всъщност се е самовзривил с ръчна граната, а не е бил убит по време на офанзивата на МВР.

 

По повод решението на ЕСПЧ един от адвокатите на семейството на Чакъра – Михаил Екимджиев, призова във вторник Борисов да бъде разследван от българското държавно обвинение.

 

"Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", заяви юристът, цитиран от "Правен свят".

 

Очевидно обаче премиерът няма никакво намерение да признае, че като полицейски шеф тогава е допуснал сериозен гаф, въпреки че по този начин влиза в директна конфронтация вече не само с българските, но и с европейските съдии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?