Аварийна ситуация за Сирия

Премиерът внимава, Йовчев чака хуманитарна криза, а Найденов "отмени" затварянето на границата

БСП следва стриктно Москва и не приема военна намеса

Сн. БГНЕС

След като правителството в продължение на месеци не предприе мерки за очаквания наплив на бежанци от Сирия, във вторник то "компенсира" с нова серия тревожни констатации на премиера и министри, които обаче все още не дават яснота как България ще се справи със ситуацията.

Премиерът Пламен Орешарски констатира, че "усложнената обстановка в Сирия, която е доста близо до нашите граници, е предизвикателство", а заместникът му и вътрешен министър Цветлин Йовчев прогнозира хуманитарна криза заради наплива на бежанци в България.

Една от лансираните от него мерки само преди ден – затварянето на сухопътната граница, във вторник бе отхвърлена като вариант от колегата му – военният министър Ангел Найденов, който обяви, че това "не е решение".

БСП, с чийто мандат е съставен кабинетът "Орешарски", пък обяви, че не приема военна намеса в Сирия и така очаквано сподели позицията на Москва.

Орешарски: Внимаваме и прогнозираме

Пламен Орешарски успокои, че "запазваме висока степен на внимание към случващото се", като разясни, че властите са се опитали да направят "прогнози за бъдещо развитие, колкото и непрогнозируема да е ситуацията, разбира се".

"И набелязахме доста мерки преди всичко, за да не се окажем както в много други случаи е ставало...от повече сирийски граждани, които търсят убежище от нас", заяви Орешарски.

Той коментира още, че би се радвал ако парламентът подкрепи позицията на правителството, като "си оставяме всички, в това число и парламентът вероятно ще си остави отворена врата, за да следим внимателно развитието на обстановката".

"И ако е необходимо да се реализира такава позиция. Но бих искал да подчертая – да се ревизира с оглед на нови събития и обстоятелства, а не с оглед на нов прочит на събитията", заяви Орешарски пред БНР.

Гражданската война в Сирия избухна в началото на 2011 г. и очакванията за увеличаване на бежанския поток са от месеци, но правителството едва миналата седмица взе "насериозно" въпроса, като отпусна около половин милион лева допълнително и набеляза мерки за действие. Това се случи след информациите за химическо нападение на силите на Башар Асад срещу сирийски граждани и последвалата заплаха на САЩ за ограничена военна операция, която да накаже режима.

Орешарски разясни лично и българската позиция за реакцията на международната общност във връзка с данните за употреба на химическо оръжие в Сирия.

"Нашата позиция в значителна степен следва баланса между това, което казах преди малко, понасянето на отговорността и от друга страна, все пак нашата убеденост, че политическият диалог е най-приемливият път за намиране на трайно решение, в това число с максимално ангажиране на авторитетни международни организации и преди всичко на ООН. Съветът за сигурност на ООН най-хубаво е да изгради позиция. Що се отнася до нашата къща, ако мога така да се изразя, европейският ни дом, добре е да има единна европейска позиция. Работи се по този въпрос. Нека проследим, аз не бих искал да давам прогнози дали ще стигнем до единна европейска позиция, има известни различия, но мисля, че бих призовал и всички да са по-сдържани по отношение на крайните оценки", каза Орешарски.

Йовчев: Ако не вземем мерки, е възможна хуманитарна криза

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обаче не демонстрира подобно спокойствие и припомни, че местата за настаняване на бежанци са изчерпани.

"Оттук нататък сме в аварийна ситуация. Трябва да осигурим допълнителни средства. До края на годината трябва да вземем мерки, в противен случай можем да изпаднем в хуманитарна криза", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев на пресконференция след първото заседание на новоформирания оперативен щаб.

Той обясни, че ако не се намерят подходящи помещения за настаняването на бежанците, "има крайни варианти, свързани с изграждани на палаткови лагери, но това не е трайно решение и дай боже да не стигнем до него".

Към момента сирийските бежанци у нас са около 1400, като само за последното денонощие са 54 души, от които 25 сирийци. Според официалните прогнози на министър Йовчев и колегата му Ангел Найденов, до края на годината се очаква броят им да нарасне до 6-10 хиляди.

Преди ден Цветлин Йовчев заяви пред БНТ, че е възможно България да затвори сухопътната си граница с Турция при необходимост, но във вторник министърът на отбраната Ангел Найденов каза, че "това не е решение".

"Има редици рискове, свързани с евентуален имигрантски поток. Затварянето на границите обаче не е решение, защото не можем да затворим вратата пред изстрадалите в гражданска война хора", заяви Найденов пред ТВ7.

Той потвърди позицията, изразена в писмено изявление на премиера Пламен Орешарски преди ден, че решението на сирийската криза трябва да бъде търсено в рамките на Съвета за сигурност на ООН, макар да е ясно, че заради Русия и Китай до общо решение не може да се стигне.

В понеделник Ангел Найденов допусна, че България ще изпълни своите ангажименти при евентуална военна интервенция в Сирия, но само след решение на Съвета за сигурност на ООН или решение в рамките на НАТО. По същото време Цветлин Йовчев бе категоричен, че участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да го обсъждаме.

Независимо от данните на Франция, Германия, САЩ и други западни партньори, че силите на Башар Асад са използвали химически оръжия срещу собствения си народ, българският военен министър засега клони към позицията на Русия, че такива доказателства няма.

"Няма доказателства, че Башар Асад е използвал химическо оръжие. Информацията на френското разузнаване е, че химическата атака е дошла от територия, контролирана от режима на Башар Асад. Това е стъпка напред, но няма доказателства, че е използвано бойно оръжие", посочи Ангел Найденов във вторник.

Трябва да се изчака окончателният доклад на различните лаборатории на пробите, взети от инспекторите на ООН, дали става въпрос за зарин и дали оръжието е използвано съзнателно от кабинета на Башар Асад срещу собствения му народ, каза още Найденов.

БСП не приема военна намеса в Сирия

БСП, с чийто мандат е съставен кабинетът "Орешарски", определи като недопустимо участието на страната ни в международна военна операция.

На подобно мнение са и парламентарните ѝ партньори от "Атака", които вече внесоха в Народното събрание искане за пълен неутралитет на България.

Трайното решение на конфликта в Сирия може да бъде намерено само по политически път и всяка форма на военна намеса е нецелесъобразна преди изчерпване на всички мирни средства, заявиха от БСП след заседанието на Изпълнителното бюро във вторник.

Според зам.- председателя Янаки Стоилов към момента не е нужно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност във връзка с кризата в Сирия. Той определи като неадекватно поведението на президента Росен Плевнелиев, който заяви, че позицията му по отношение на Сирия съвпада с тази на американския президент Барак Обама: "Когато България е сравнима по своите икономически, геополитически и военни възможности със САЩ, а това едва ли е постижима цел, тогава може да се казва позицията на българския президент е достатъчно да бъде мотивирана с това, че тя почти изцяло съвпада с позицията на американския президент".

Становището на БСП дублира почти напълно позицията на Москва, която не подкрепя военна интервенция в Сирия в отговор на употребата на химически оръжия от режима на Башар Асад.

Освен това за БСП участие на България в "Коалиция на желаещите" срещу Сирия е недопустимо и социалистите призовават международната общност да се въздържа от военна намеса в Сирия без санкция от Съвета за сигурност на ООН.

Депутатът от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Емил Костадинов коментира пред БНР, че не трябва да има притеснение, че България ще остане в изолация. За пример той даде решението на Великобритания да се въздържи от участие във военни действия.

Той уточни, че парламентът все още подготвя позицията си по кризата в Сирия.

"Живеем в парламентарна република. Позицията на БСП е едно, а съвсем друго е, разбира се, позицията, която ще изработи българският парламент и правителството е задължено за се съобразява с позицията, изработена от българския парламент", допълни той.

Кунева: България пропуска възможност да бъде фактор

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева обаче е на мнение, че България пропуска огромна възможност да бъде важен външнополитически фактор във връзка с кризата в Сирия и поставя собствената си национална сигурност на риск.

Според нея мерките, които предприема правителството в момента във връзка със сирийската криза и евентуалната бежанска вълна, са сравнително адекватни, но вървят след събитията, вместо да ги изпреварват.

"Необходимо е да имаме стратегия, която отчита евентуалните бъдещи рискове, които могат да продължат с месеци и дори години. Необходимо е да използваме активно членството си в Евросъюза и да настояваме за специална европейска политика за южната сухопътна граница на Съюза. За това българското външно министерство трябва в най-скоро време да организира тристранна среща с Турция и Гърция под егидата на върховния комисар на ЕС по външната политика Катрин Аштън", заяви Кунева.

Според Кунева действията на България трябва да бъдат в контекста на участието ни в НАТО. По думите ѝ страната ни трябва да е проактивна в организирането на втора натовска среща по темата Сирия. "Не можем да сме безучастни наблюдатели, когато конфликтът е толкова близко до границата ни", коментира Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?