Премиерът връчва наградата "Паисий Хилендарски“ на Наум Шопов

Премиерът Бойко Борисов ще връчи във вторник наградата "Св. Паисий Хилендарски", която тази година се присъжда на Наум Шопов. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет в понеделник.

Отличието се връчва на актьора Наум Шопов за "изключителни постижения в българския театър и кино и за яркото му присъствие в българския културен живот“.

Церемонията ще започне в 11.00 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет. В нея ще участва и министърът на културата Вежди Рашидов.

Наградата "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с постановление на Министерския съвет от 28 юли 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Предложения за нея могат да правят държавни органи и неправителствени организации, свързани с културата. Министърът на културата назначава комисия, която обсъжда всички постъпили кандидатури и подготвя аргументирано предложение за носителя на престижната награда до министъра на културата.

Министър-председателят присъжда със заповед държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" на базата на мотивиран доклад на министъра на културата.

Носители на отличието до момента са: проф. Вера Мутафчиева (2000 г.), акад. Светлин Русев (2001 г.), проф. Стефан Данаилов (2002 г.), Йордан Радичков (2003 г.), проф. Христо Христов (2004 г.), арх. Богдан Томалевски (2005 г.), Богомил Райнов (2006 г.), Валери Петров (2007 г.), Рангел Вълчанов (2007 г.) и проф. Крум Дамянов (2008 г.).

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?