Премиерът: Вродената ми скромност пречи да кажа ...

"Независимо, че са социалисти, Алексис Ципрас и Зоран Заев са изключително храбри"

Бойко Борисов, сн. БГНЕС
"Положихме такива усилия да подпишем договора за добросъседство. Вродената ми скромност пречи да кажа, че поколения политици преди мен не го направиха. Не можаха да направят, искаха да го направят", заяви премиерът Бойко Борисов по повод подписания миналата година договор за добросъседство между България и Македония. 
 
В четвъртък той влезе във вече добре познатата му роля на международен посредник по въпроси от широк спектър и подкрепи усилията на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев да решат дългогодишния спор за името. В същото време той разкри, че е водил разговори и с опозиционните лидери в двете страни и се обяви срещу опитите на македонския премиер Георге Иванов да саботира споразумението за Северна Македония.
 
"Опозиционните партии и в Гърция, и в Македония са най-добрите ми приятели. Те са членове на ЕНП, те са десни партии. Преди 10-тина дена разговарях и с Ципрас, и с македонската опозиция, и с Мицотакис, без да се меся в работата, просто да кажа, че много вярваме в Европейския съюз".
 
"Независимо, че са социалисти, Алексис Ципрас и Зоран Заев са изключително храбри. Македонците обичат тази дума. Те са смели премиери от противниковото ми политическо семейство. Те имат цялата ми подкрепа за усилията и рисковете, които поемат. Това са непопулярни решения, тежки решения и за двата народа“. 
 
"Не искам никой да омаловажава труда ми, както аз не омаловажавам труда на никого. Нито на комисаря Хан, който направи пътека дотам, нито на Федерика Могерини, която ги посети много пъти. И Тереза Мей беше в Скопие, провеждахме съвет с Доналд Туск, Жан Клод Юнкер беше там. Всички да помогнем, без да се месим“.
 
"Щеше да е предателство, ако след срещата между премиера Заев, външния министър и президента Иванов за 120 секунди - така ми беше предадено, аз днес да го посрещам с фанфари и почести, абсурдно. Нямаше да бъде честно за техните усилия. Затова прецених, че днес не е моментът. Това си е работа на македонския и на гръцкия народ". 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?