Премиерът: Всички против диверсификацията искат оставката ми

Абе, не ни верваха, че ще го направим интерконектора с Гърция, сега ги е яд

Премиерът: Всички против диверсификацията искат оставката ми

Всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството, заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък при поредната си инспекция с джипката. След инспекцията преди ден по трасето на продължението на газопровода "Турски поток", чието наименование "Балкански поток" бе разжалвано от Борисов, сега той провери как върви строежът на газопровода Стара Загора-Хасково- Комотини, който ще е междусистемна връзка на България и Гърция.

Не е ясно как премиерът реши, че протестиращите срещу правителството, са против енергийната диверсификация. Според него, "този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има". "Ще забуксува и ще спре", заяви премиерът, докато шофираше по трасето край хасковското село Узунджово, където минава трасето на интерконектора. Той бе придружен от енергийния министър Теменужка Петкова, която го информира за работата по трасето и опита да бъде наваксано изоставането заради коронавируса и строежът за приключи до края на 2020 г.

"Абе, не ни верваха, че ще го направим този газопровод. Сега кота го гледам как върви, разбирам защо ги е яд. Това вече е истинска диверсификация. Това, което те са говорили, ние го направихме", заявява Борисов..

"Лесно е да се говори, трудно е да се направи", включва се Петкова.

"Газопроводи Изток-Запад-Север-Юг", възкликва министър-председателят и информира в онлайн излъчването през Фейсбук страницата му, че това е перпендикулярният газопровод на инспектираното преди ден разширени ена газопреносната ни мрежа до Сърбия.

"Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад (както явно вече е прекръстен "Балкански поток" – б.ред), днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта", обяви Борисов.

"От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ", изброи Борисов.

"Това е мечта на много поколения. Ние, като млади българи, нямахме шанс да имаме диверисификация, Бяхме зависими само от кранчето дали ще ни го спрат или пуснат от Москва", продължава той..

Петкова го информира, че в момента по цялото трасе на интерконектора от Кърджали до Стара Загора и в частта Комотини работят 130 души. "В Гърция, от 31 км трасе - по 16 км са разнесени тръби. Там заварките вървят по-бавно, защото е стръмен регионът и трябва да са ръчни. У нас са автоматични", обясни енергийният министър. Тя посочи, че заварчиците са  от Литва, а Борисов вметна, че на проверения преди ден газопровод заварчиците са италианци и германци.

"Преди няколко месеца, като минахме, бяха само слънчогледи". "Зелето е хубаво". "Гледай, какъв чернозем", бяха част от възклицанията на Борисов.

"Стараем се максимално да се навакса забавянето, породено от мерките срещу коронавируса. Амбицията ни е до края на годината да е готова линейната част",  заяви Петкова. Тя отбеляз, че се спазват всички противоепидемични и екологични мерки и как всяка сутрин преди да започне работа, се проверява за костенурки и ако има, такива се отстраняват от периметъра на работа.

По време на инспекцията Борисов се спира да говори на терен с кметове от Хасковско и се интересува дали населените места в близост до газопровода ще може да бъдат газифицирани. Петкова му отговаря: "Сигурно ще може", а премиерът заръчва да се предвиди такава възможност от сега.

За изграждането на интерконектора са произведени 120 км тръби, от тях в България са доставени 110 км. 106 км е разчистеното трасе, по което са разнесени 47 км тръби (от тях 37 км на българска територия), докладва още министърът.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км. Стойността му е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от заем чрез държавна гаранция от българското правителство. 39 млн. евро са от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а 45 милиона евро - грант по Механизма за свързване на Европа.Останалите са собствено финнасиране от акционерите "Български енериген холдинг" и италианто-гръцкото дружество "Посейдон", които делят по 50 на сто в проектната компания "Ай Си Джи Би".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес