Премиерът взе на прицел скъпите горива

Ударно се препломбират бензиностанции заради измами: 40% от горивото е терпентин. Затова ли плащам, възмути се премиерът

Шокиращи данни за качеството на горивата по българските бензиностанции и липса на контрол върху тях, разкри премиерът Бойко Борисов пред телевизионните камери и репортери преди заседанието на кабинета в сряда. След което разпореди до събота "всичко да е препломбирано", за да спрат нарушенията в продажбите, ощетяващи както клиентите, така и бюджета.

Имена на търговци, които мамят с продадените количества и качеството на горивата, не бяха споменати, "за да не се създава напрежение". В същото време Борисов поиска антимонополната комисия до два дни да каже има ли картелно споразумение между бензиностанциите в страната, тъй като "и най-големите вериги са на една стотинка - две разлика" в цените.

Реакцията на Борисов идва след съвместна проверка на Държавната агенция по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция "Митници", която установила, че голяма част от измервателните системи по бензиностанциите са манипулирани. На много газоколонки в големите търговски обекти и вериги знаците от метрологичния контрол са поставени така, че могат да бъдат премахнати, докладва преди заседанието финансовият министър Владислав Горанов.

Липсата на всякаква конкретна информация за засечените злоупотреби, откога датират, както и за приблизителното им финансово изражение, обаче породи съмнения за кампанийна предизборна акция, която да покаже как правителството се бори за поевтиняване на горивата. Подобно мнение изказаха различни източници, с които Mediapool разговаря, с уточнението, че ще изчакат по-конкретни данни от проверките.

Борисов разпореди, ако трябва, да се работи денонощно, но до събота Министерството на икономиката са смени всички пломби по бензиностанциите с такива, които не може да се махат и да се извършват нарушения в продажбите на горива на дребно, ощетяващи както клиентите, така и фиска с разминаване на отчетените количества.

Часове по-късно Министерството на икономиката рапортува, че е утвърден график за подмяната на уредите, която ще се извърши от специалисти от Български институт по метрология (БИМ). От ведомството спретнаха показна проверка на пловдивска бензиностанция, където пред репортери и камери бе установено, че едната колонка при зареждане на 20 литра гориво е отчела със 100 мл повече от реално вкараното в резервоара. Тя бе запечатана със знак хикс, на другата колонка пломбата бе сменена, а зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева обясни, че акцията по препломбиране трябва да засегне 11 хиляди колонки за горива. 

Как това ще стане за два дни и половина, чудят се заети в бранша, които твърдат, че БИМ няма капацитет да свърши това в толкова кратък срок при положение, че в момента са бави до две седмици при препломбиране заради ремонт на колонка. Везиева призна, че между заявката за смяна на пломбата и подмяната ѝ минават между 10 и 14 дни.

40% от горивото е терпентин. За това ли плащам, така ли се пломбира?!

"На бензиностанции, където 40 процента от горивото всъщност е терпентин. Наличието на сяра да не говорим! Така ли, за това ли плащам, така ли се пломбира? Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големият пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция "Митници", се оказва, че харчим по-малко гориво. Денонощно да препломбират, в събота всичко да е препломбирано. Ако трябва заместник-министрите, министърът, отивате от пломба на пломба, вие ще я гледате", заяви премиерът.

100 хил. л дизел и 60 хил. л бензин под запор

До момента 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин са запорирани в петролните бази на държавата, но това е върхът на айсберга, защото проверката не е обхванала всички бензиностанции, посочи Горанов. Така при продажбите на дребно се ощетяват бюджетът и крайните потребители. Има и разминаване между физическия обем на горивата и отчетения обмен на колонките.

Бойко Борисов поиска доклад от Държавната агенция за метрология и технически надзор за вида на пломбите, използвани в бензиностанциите. От агенцията заявиха пред Mediapool, че докладът е готов и вече е разпратен на отговорните лица, но отказаха да съобщят какви са данните в него.

Според запознати от бранша, нарушителите няма и да бъдат обявени, защото ставало въпрос за малките и ведомствените бензиностанции, но случаят бил удобен да се създава предизборен шум. 

КЗК да каже има ли картелно споразумение

Борисов се обърна и към вицепремиера Томислав Дончев с нареждане Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да даде становище има ли картелно споразумение за цените на горивата. "Не мога да повярвам, че най-големите вериги, западни включително, всички са на една стотинка - две разлика", подчерта Борисов.

Последния път, когато КЗК се зае с подобна проверка, тя ѝ отне две години. През април 2012 г. комисията обяви, че е разкрила тайни договорки при цените на горивата и обвини за това "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД. Но само три месеца по-късно КЗК съобщи, че картел няма.

Томислав Дончев заяви, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ. "Доколкото знам той вече се прави", добави вицепремиерът.

Борисов поиска до петък да се запознае с този анализ и допълни: "Така ще си направим изводите и как работят в КЗК".

Мандатът на шефа на КЗК Петко Николов изтича през есента, а наскоро Реформаторите прокараха законова поправка да не може председателят на комисията да кара повече от два мандата, което със сигурност означава освобождаване на поста от Николов.

От антимонополната комисия казаха пред Mediapool, че преди два месеца са започнали да правят секторен анализ, свързан с понижението на цените на петрола на световните пазари и отражението му върху продажбите на дребно у нас. Анализът обаче няма да е готов до петък и министър-председателят ще получимеждинни дани от проверката, за чието провеждане обаче трябва повече време..

Как работят агенцията по метрология и технически надзор и института по метрология

Борисов поиска също така доклад от министъра на икономиката Божидар Лукарски колко хора и с какви заплати работят в Държавната агенция за метрология и технически надзор и в Българския институт по метрология, които отговорят за пломбирането на бензиностанциите.

"Ще си направим и извод как работят. До петък искам доклад за всяка от тези агенции - численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност", посочи премиерът.

"Защо едната проверява, а другата поставя или каква е логиката на това нещо и да са в този вид като разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката. Ако трябва министри, заместник-министри отивате и от пломба на пломба вие ще гледате. И други неща сме им приготвили, но... В събота сутрин да ми се доложи тази задача", каза още Борисов.

Център управлява тези процеси

"Както се договорихме с главния прокурор, понеже участват много агенции - ДАНС, "Митници", НАП, съответно вашите агенции, МВР, създали сме център, който да управлява тези процеси, докато не разберат, че така няма да бъде", завърши министър-председателят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес