Премиерът за ”Буда”: Господ ми е свидетел, няма нито едно нещо, от което да се срамувам!

Сн. БГНЕС

Господ ми е свидетел, няма нито едно нещо, от което да се срамувам, обяви премиерът Бойко Борисов в коментар на скандала "Буда". Попитан кой е извадил сега досието от ЦСБОП, Борисов отговори: "Хората около Станишев, тези, които извадиха докладите срещу Станишев".

"Това са бивши служители на Държавна сигурност и МВР, които са на възраст, няма какво да правят друго и цял ден мислят това, а и са майстори на компромата. Те успяха да ми го прикачат това с "Буда", каза премиерът в събота пред Нова телевизия и показа раздразнение, че трябва да занимава публиката с въпроси по "Буда", вместо с усвояването на еврофондовете. 

Скандалът ”Буда” избухна, след като сайта ”Биволь”  публикува три документа, от които става ясно, че Борисов е предложен от настоящия главен секретар на ДАНС Младен Георгиев за информатор на ЦСБОП.

През февруари 1997 г. тогавашният шеф на частната охранителна фирма "Ипон" става обект на дело за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда", а информацията на ”Биволь” е, че службите са смятали Борисов за интересен заради ”престъпната му ориентация”. До момента МВР признава само, че е имало опит за вербуване на Борисов, при това несъстоял се, но не и че му е образувано дело за оперативно наблюдение, чиито задачи са да бъде изяснена дейността на Борисов и кръговете, в които се движи, след което евентуално да се пристъпи към "реализация".

Целенасочено предизборно раздухване

В събота премиерът отново заяви, че скандалът около досието "Буда", свързано с неговото име, е раздухан целенасочено от хора, които имат интерес да го "ударят" преди изборите. Той пак си обясни, че причината да бъде интересен за службите във втората половина на 90-те години на миналия век е била работата му като охрана на Симеон Сакскобургготски и Тодор Живков. 

Премиерът добави, че ”тези хора”, които Станишев е бил ”отгледал като съветници и служители в ДАНС”, са забили и ”нож в гърба на Станишев”. С това той индиректно лансира тезата, че в скандала може да е замесен Алексей Петров, бивш кадрови офицер от ДАНС.

През октомври 2009 Алексей Петров, се по-известен като ”октопода”, връчи на премиера доклад на ДАНС до бившия премиер Станишев, заради което Борисов го нарече "лоялен гражданин". Скандалът придоби сериозни размери, след като се оказа, че Станишев е получил тези документи, но като е напуснал премиерския пост те са изчезнали. Прокуратурата заведе дело срещу него, но то не доведе до нищо.

Министър-председателят коментира, че скандалът ”Буда” използва типичната схема при създаване на компромати: ”Първо, да направиш компромата така, че който го чете да се отврати дори от себе си, и второ, да удариш главния герой по най-силната му част. Аз бях много добър полицай, два пъти бях избран и за кмет, като силата ми беше строителството", каза Борисов.

Цветанов –медалист, Станишев – умел манипулатор, Менда Стоянова - премиер

За Цветан Цветанов лидерът на ГЕРБ използва най-топлите думи ”Цветанов е безапелационен. Цветанов е моторът и душата на партията, той е медалистът и пълният отличник”, каза Борисов. Той похвали и регионалния министър Лиляна Павлова, която се справяла най-добре сред министрите.

На въпрос кого би назначил за премиер, ако не е той на този пост, Бойко Борисов обяви Менда Стоянова за подходяща. "Премиерът трябва да има по-обща визия, а Менда Стоянова има такава”, обясни министър-председателят.

Бойко Борисов похвали и Сергей Станишев, въпреки скандала ”Буда”. ”Станишев израсна много, не съм вярвал, че може да израсне толкова много, че да смачка своя създател Първанов. Негови грешки той съумява да прехвърля на нас. Изключително умен. Станишев израсна много в манипулациите”, коментира менторски Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България