Премиерът за използването на военни самолети: Моята сигурност си е моя работа

Правителството ще плати,”когато му дойде времето”

сн. БГНЕС

Как осигурявам моята сигурност - това си е моя работа, обяви премиерът Бойко Борисов в събота в севлиевското село Ловнидол в отговор на журналистически въпрос относно ползването на военни самолети. Както Mediapool съобщи в четвъртък, Министерският съвет е използвал за свои нужди 2 пъти огромния военен самолет ”Спартан” и 12 пъти хеликпотерите ”Кугър” за посещения из различни места в страната. Това е струвало 1/5 от всички пари, предвидени за подготовката на военните летци.

Борисов обясни, че правителството ще възстанови тези пари, ”когато му дойде времето”. Според него с действията си той не е ощетил данъкоплатците.

За да оправдае решенията си, той реши да модифицира тезата си по въпроса за возенето на бистришките тигри с правителствения ”Авиоотряд 28”. Преди седмица Борисов обясни, че самолетът на правителството се ползва от футболни отбори, защото иначе не би имал работа. Сега за военните самолети, той обясни, че с присъствието си във военните машини всъщност уплътнявал смисъла на военната авиация.

”Ако не съм летял с тях, те (така или иначе, бел.ред.) щяха да ги излетят във въздуха, щото трябва да натрупат тези часове", каза Борисов. Той опита защо е било нужно да се купуват транспортни военни хеликоптери и самолети, които са празни.

Според  него тези действия не ощетявали данъкоплатците. ”Факт е, че ние 30 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете. Данъкоплатците в България бяха ощетени, когато всички програми на Европейския съюз бяха спрени. Всички. А сега ние сме единствената може би държава в ЕС, която няма нито една спряна програма. И ние ги даваме тези пари на българските данъкоплатци".

”Милиони, милиони, милиарди ние сме спестили на държавата. Десетки тонове наркотици сме задържали през последните месеци и как ще си осигурявам преминаването, защото виждате, че аз всеки ден съм в някой град или село, и трасетата, по които преминавам, как си ги осигурявам или кога ги прелитам и по какъв начин, на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително", добави той.

Военният министър Аню Ангелов обясни също, че присъствието на премиера е в услуга на пилотите, защото правителството ще плати за полети, които така и така трябва да се осъществят.

”ВВС не е търговско дружество и винаги, когато се поиска полет, той се съгласува с нальотния план”, каза министърът Ангелов. В отговор на въпрос дали военната авиация не се превръща в луксозно такси и помолен да коментира случая с Авиоотряд 28, превозвал футболни отбори, министърът отбеляза, че при военните хеликоптери и самолети има ясно ограничение да летят само с институции.

”Правителственият хеликоптер на Авиоотряд 28 дълго време беше в ремонт, трите автомобила, с които се движи премиера ще изхарчат повече гориво отколкото той да бъде превозен с хеликоптер”, обясни Ангелов.

”75 % пилотите са изпълнили нальота си, няма никаква вреда, нанесена на подготовката на летците”, заяви министърът.

Той изрази увереност, че до края на бюджетната година ще бъдат възстановени всички разходи за полетите, заявени от правителството.

Ангелов определи дискусиите по темата като дребнавост и закачка от страна на опозицията, която не подхожда на политици с опит. ”Аз мога да извадя и колко полета са ползвани от Станишев като премиер”, допълни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?