Премиерът за пернишкия воден режим: Направиха се на хитри

Прокуратурата търси длъжностно престъпление в управлението на яз. "Студена"

Бойко Борисови се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров и му обеща пари за ремонт на пречиставелна станция. Снимка: МС

Бившият кмет на Перник и ръководството на общината умишлено не са въвели воден режим преди изборите, но въпреки това са ги изгубили. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който в петък се срещна с новия кмет на града Станислав Владимиров от БСП и му обеща 2.7 млн. лв. за ремонт на пречиствателна станция.

В Плевен и Ловеч кметовете са въвели режим и затова са спечелили нови мандати, смята Борисов.

Хитреци

"В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите. Ние по същия начин помагаме и на тях", коментира Борисов.

Бившият кмет Вяра Церовска от управляващата партия ГЕРБ за първи път коментира кризата и заяви пред БНТ, че в нейния мандат било направено много за водния цикъл на града.

"В моя мандат е направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл", заяви тя.

Церовска се оправда, че не била на работа на 10 октомври, когато от ВиК постъпило писмо за критичния обем на язовира и за налагането на режим. Шефът на дружеството Иван Витанов твърди, че никой не му е отговорил в продължение на две седмици – докато минат изборите.

"От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. "Студена". Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година", заяви Церовска.

Нейното мнение за мандата ѝ далеч не съвпада с това на премиера Борисов.

"Старата кметица не можеше да си прокара проектите, защото не можеше да ги защитава", заяви той.

В яз. "Студена" има малко над 4,6 млн. куб. м. при общ обем от над 25 млн. куб. м., Снимка: бТВ

Разследване

Окръжната прокуратура в Перник е започнала разследване за евентуално длъжностно престъпление, довело до водния режим. Това стана ясно след среща на кмета Владимиров с настоящия и бъдещия главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Водният режим в Перник официално влезе в сила на 18 ноември. Ден по-късно Владимиров съобщи, че той не се спазва и вода на практика не се пести. След това бяха направени промени и стана ясно, че някои населени места ще имат вода само по веднъж на 48 часа. За един от кварталите бяха променени и часовете на режима. Още преди въвеждането на ограниченията Владимиров обяви, че подава сигнал до прокуратурата. Според кмета досега се е бездействало и ако е имало мерки по-рано, ситуацията нямаше да е толкова критична. По данни на местното ВиК дружество в момента в яз. "Студена" има 4 620 000 куб.м. при обем над 25 000 000 куб.м.

Освен разследването тече и проверка на районната прокуратура в Перник за нарушения при експлоатацията на язовира, става ясно от съобщението на прокуратурата. Там е постъпило и отворено писмо от граждани.

"Възложена е проверка на МРРБ и МОСВ по отношение на язовир Студена – собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и др.", съобщават от държавното обвинение.

https://www.mediapool.bg/gal/84/orig_34355a3bbda947f25828d8c376b08a9f.jpg

Ще видим напролет

От няколко дни пернишкият кмет обикаля институции заради режима. В началото на седмицата той имаше среща с президента Румен Радев, който настоя за спешни мерки. В петък Владимиров се видя и с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който преди дни бе в града и обяви, че шефът на ВиК Иван Витанов ще бъде уволнен.

Режимът в Перник вероятно ще остане в сила до пролетта, обясни Владимиров. Той подчерта, че всичко зависи от това каква ще бъде зимата.

"Надяваме се природата да е по-благосклонна, тогава ще започне снеготопенето, добри са и прогнозите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Ако пестим водата, ВиК дружеството работи по по-добър начин, не както досега, отстраняват авариите", заяви кметът.

Той допълни, че още в началото на годината притокът в яз. "Студена" е намалял, но оттокът се е запазил – 2.3 млн. куб. м. на ден.

"Това не е правило впечатление на ВиК оператора, че този приток, че при този намалял приток ти харчиш много вода. Няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. "Студена" е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен, се спазва от новото ръководство на дружеството, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", каза Владимиров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?