Премиерът заинтригуван от внос на израелски газ

Ще ползваме опита на страната в земеделието и високите технологии

 Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху

Потенциалните възможности за съвместна работа при експлоатацията и преноса на природен газ обсъдиха премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху в четвъртък по време на среща в рамките на посещението на българска делегация в Израел.

“Виждам големия потенциал на газовите находища в Израел. Има огромно бъдеще в тази сфера“, заяви Борисов по време на съвместния брифинг, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. Двамата са се обединили около становището, че постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евро-средиземноморска газова платформа,  може да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите.

Темата с възможните газови доставки от Израел е била обсъдена и от вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев при срещата му с председателя  на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон. Двамата са дискутирали възможностите за стимулиране на високотехнологични производства и старт-ъп компании.

България може да черпи от опита на Израел в изграждането на научна инфраструктура, основана на центрове по компетентност в ключови за икономиката сфери, заяви вицепремиерът Дончев.

“Удоволствие е да приветствам моя добър приятел Бойко Борисов в Ерусалим. Изключително близкото ни лично приятелство, както и това между народите ни, което датира от векове, но е особено силно след спасяването на българските евреи от Холокоста, дава практически резултати”, заяви Нетаняху. 

Той съобщи още, че предстои да се намалят митническите тарифи и такси за България, така че да има по-голям внос на български стоки.

Отдаваме голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, приоритетно във високотехнологичните сектори, каза Борисов. По думите му страната ни има интерес да ползва ценния опит на Израел по отношение на възможностите за съвместни проекти в областта на земеделието. 

Обсъдена е била организацията и подготовката на третото междуправителствено заседание между двете държави, което се планира да се проведе през втората половина на 2016 година. На него се очаква да се очертаят главните насоки за по-нататъшното сътрудничество в конкретни сфери.

Премиерът потвърди българската позиция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?