Пари за обсерваторията в Рожен все пак се намериха

Премиерът заръча: "Нито една звезда не трябва да бъде изпусната"

Две министерства ще възлагат задачи на астрономите срещу заплащане, ако парите не стигнат, ще се включи и трето

Таню Бонев и Бойко Борисов, снимка БГНЕС

Министерствата на земеделието и храните и на околната среда и водите ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината. Това е било решено по време на среща в сряда между премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и храните и на околната среда и водите и ръководството на обсерваторията, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директора на Института по астрономия, към който е обсерваторията.

Преди ден финансовият министър Симеон Дянков обяви, че няма да даде бюджетни пари за обсерваторията, защото “това е трета година, в която те излизат с този номер“, че нямат пари. Същото каза преди него и премиерът Бойко Борисов, но явно е променил решението си.

Заплашената от затваряне астрономическа обсерватория в Рожен, дори потърси шеговита публичност, като обяви, че сформира футболен отбор "Роженските мечки", за да събира допълнително пари за научно-изследователската си дейност като рита с "Бистришките тигри" на премиера Бойко Борисов.

Бонев отбеляза, че изпълнението на допълнителните дейности ще отклони малко учените от пряката им работа, свързана с астрономията. Може би ще пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари земята, или някоя избухваща звезда, каза Бонев."Това ли трябваше да кажеш сега – гледайте го”, отвърна на тези думи премиерът.

Дейностите, които сега се налага да извършим, ще бъдат извършени така добре, както и нашите астрономически изследвания. Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложимата наука. Методите, които се разработват в областта на астрономията – специално методите за получаване, обработка, анализ и интерпретация на изображения - могат да бъдат приложени в дейности, които са специфични за тези две министерства. Това ще бъде част от нашата дейност през следващите месеци, каза доц. д-р Таню Бонев.

Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира. Мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това което ще правите, е да наблюдавате и влиянието върху горите и околната среда, два договора подписваме днес, добави Борисов. Той повтори, че БАН разполага със свой бюджет и негова задача е да се грижи за своите институти.

Министър Нона Караджова изказа разочарование си от това как се разпределят парите в БАН между институтите - "на калпак", а не според нуждите на обществото. По думите ѝ това трябва да се промени.

По договорите са осигурени 120 000 лева от земеделското министерство и 150 000 лева по линия на министерството на околната среда от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Единият договор е подписан и още днес ще получите парите, за да може да си платите заплатите и режийните, с другите - развивате научната си дейност, и ще дойдат най-късно в петък, каза премиерът.

"В същото време - министърът на образованието, ако имате необходимост от още пари, за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години, сме готови да ви дадем целево от Министерство на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения ѝ синтез. Така че направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през образованието, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астеороид, нито звездичка. Десет, двайсет, трийсет хиляди - допълнително колкото трябват целево ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето”, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България