Премиерът заръча проверка на кислородните инсталации в болниците и денонощни аптеки

Антигенните тестове не заменят PCR, масово изследване не било нужно

Проверка на кислородните инсталации и противопожарните правила в болниците и денонощни аптеки. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на среща с оперативния щаб за борба с коронавируса в понеделник. Инструкцията за проверка на противопожарните правила в болниците идва след трагичния инцидент в Румъния преди два дни, при който най-малко 10 души загинаха при пожар в болница, където се лекуват пациенти с коронавирус. Премиерът Борисов заръчна на здравния министър да се свърже с директора на пожарната: "С Николов се чуй на Гражданска защита, всички кислородни инсталации на болниците да се проверят, защото сега всички ползват много кислород. Профилактиците в пожарната да минат и да проверят абсолютно всичко".

Накрая Борисов обобщава: "Така че да се вземат тези мерки: зелените коридори (не става ясно какво за тях- бел. ред.), аптеките, денонощни аптеки, проверка на кислородните инсталации, въобще на противопожарните мерки. По лекарства, ваксини, всичко това се дивжи, усилване на болниците. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател. 500-600 души на ден оздравяват".

Без масово тестване, антигенните тестове не заменят PCR

От съобщението след срещата става ясно още, че антигенните тестове засега няма да са равностойни на PCR изследванията, а масово тестване на населението, каквото предприеха други държави, е безсмислено. В срещата са участвали председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

По време на нея са били изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено "моментна снимка", която обаче след 24 часа ще бъде различна. За антигените тестове на срещата е било споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Така на практика щабът за момента не припознава антигенните тестове за равностойна алтернатива на PCR, т.е. не смята да признава безусловно резултатите от тях за официални, да ги включва в статистиката и от тях да произтичат карантина и други правни последици. Миналата седмица стана ясно, че на хората с позитивен антигенен тест се препоръчва да се самоизолират и при желание да потвърдят пробата си с PCR. Задължителен PCR ще се прави безплатно само на хората в тежко състояние, нуждаещи се да постъпят в болница. Същевременно административни спънки още бавят назначаването на електронни направления за тестове от личните лекари.

Пет области под сериозен Covid-натиск

На срещата при премиера стана ясно още, че "продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти". По-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е изтъкнал, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски са заявили, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за лечение на коронавирус.

По темата с кадровия потенциал Кунчев е изразил позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри.

Пускат още 20 000 опаковки азитромицин в аптеките

По отношение на снабдяването с медикаменти министър Ангелов е бил категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като е добавил, че допълнително 20 000 опаковки азитромицин от български производител предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени. Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов са потвърдили позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици. По отношение на дейността на аптеките министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата. От разпространеното видео става ясно, че премиерът иска да се работи по идеята за денонощни аптеки. По-рано Фармацевтичният съюз разпространи позиция, в която казва, че аптеките трябва да получат стимули за денонощна работа – по 1000 лева или дългосрочно от бюджета на НЗОК.

Премиерът Бойко Борисов е заявил, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи - дезинфекция, дистанция и дисциплина: "Разчитам на хората - можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател".

816 нови случаи на коронавирус и 570 излекувани

В понеделник бяха регистрирани нови 816 случая на коронавирус при направени само 2716 PCR теста в неделния ден, който е почивен за повечето лаборатории.

Положителните проби са малко над 30 процента от изследванията, показват данните на единния информационен портал.

570 пациенти са излекувани за изминалите 24 часа,  39 са починали. 

В болници са 5247 души, 293-ма са в интензивни отделения.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус