Премиерът: Защо не протестирахте през 1973 година?

Борисов поиска до два месеца решение за археологическите обекти по трасето на ”Струма” и обвини за казуса ”комунистите от БКП”

”Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали". Така премиерът Бойко Борисов коментира казуса с бъдещето на древното селище, открито по трасето на магистрала "Струма”.

В събота той посети обекта и се срещна с група протестиращи, които настояват археологическите обекти да не стават жертва на строителството.

В характерния си стил Борисов обясни, цитиран от ”Фокус”, че ”комунистите от БКП са знаели за древното селище Скаптопара, трактористите са го орали и нищо не са направили”.

Един от протестиращите се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували ”за“ запазване на разкопките и попита какво следва.

Премиерът заяви пред протестиращите: ”Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим".

В края на април вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че правителството ще се съобрази с мнението на експертите за бъдещето на древното селище. В събота премиерът даде два месеца на специалистите да излязат с предложение за бъдещето на проекта.

Край благоевградските села Зелен Дол и Покровник бяха открити много добре запазени останки от предполагаемото древно селище Скаптопара. 

Разкритите 12 сгради, сред които гробница и раннохристиянска църква, са датирани в периода ІІІ – VІ век. Местните излязоха с искане за преместване на трасето на магистралата и експонирането на древното селище за привличане на туристи.

От археологическия музей, който прави разкопките, обаче обявиха, че откритите на терена сгради са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Поради тази причина тяхната консервация, реставрация и експониране ще струват скъпо. Те предложиха преместване на гробницата пред музея в Благоевград или в село Покровник.

Според жителите в региона обаче останките трябва да останат на място и готвят референдум за това. Те смятат, че преместването на откритите църква, баня и гробница няма да има същото въздействие, както реставрирането на място. Вече има петиция, която ще бъде изпратена до всички възможни институции. В групата във Фейсбук в подкрепа на Скаптопара вече има над 8000 души.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?